logo
Witamy Gościa! Aby wykorzystać wszystkie możliwości proszę Zaloguj albo Rejestruj.

Zgłoszenie

Icon
Error

Opcje
Idź do ostatniego postu Idź do pierwszego nieprzeczytanego
Offline AgataHR  
#1 Wysłane : 17 czerwca 2019 14:59:12
AgataHR

Ranga: Newbie

Grupy: Registered
Przyłączony: 2019-06-17
Polska

Szanowni Państwo,

Jestem zbulwersowana tym, że bezmyślnie niszczymy łąki kosząc je w największe upały.
Koszenie zieleni w czasie upałów prowadzi jest kompletnie pozbawione sensu. Dodatkowo, teraz zamiast zieleni jest sucha trawa, jałowa ziemia.
Przecież:
1. Wysokie trawy skutecznie wyłapują zanieczyszczenia z powietrza;
2. Każdy kawałek zieleni powinien być w dzisiejszych czasach na wagę złota (jest on domem dla pszczół i innych pożytecznych owadów);
3. Maki i pozostałe polne kwiaty cieszą nasze oczy.

Zamiast bezmyślnie kosić, może służby powinny zająć się sprzątaniem poboczy, ponieważ nasi kierowcy traktują je jak śmietnik.

Działajmy, siejmy kwiaty, sadźmy drzewa, dbajmy o to miasto, jak już nie dla siebie to pomyślcie o swoich dzieciach.
Offline Wydział Komunikacji Społecznej  
#2 Wysłane : 1 lipca 2019 14:09:45
Wydział Komunikacji Społecznej

Ranga: Moderator

Przyłączony: 2017-12-20

Podziękowano: 7 raz (y) w 6 postu (ów)
Szanowna Pani,
dziękujemy za przedstawioną opinię. Łąki nie tylko poprawiają estetykę miasta, ale także wzbogacają miejski ekosystem, oczyszczają powietrze i glebę z zanieczyszczeń oraz kumulują wilgoć. Dostrzegając ich dobroczynny wpływ, miasto od zeszłego roku podejmuje kroki do zwiększenia powierzchni łąk w naszym mieście. Rok temu Urząd Miasta we współpracy m.in. z “Fundacją Łąka” posiał Łąkę Centralną przy Rynku, między ulicami Skargi i Wincklera.
W tym roku Zakład Zieleni Miejskiej wysieje 20 tys. m. kw. łąk w kilku lokalizacjach (m.in. przy ul. Sokolskiej, przy stawie Maroko osiedlu Tysiąclecia, na rondzie Zenktelera przy ul. Granicznej, w okolicy Banku PKO przy ul. Chorzowskiej, przy ul. Batalionów Chłopskich, a także na skarpie przy ul. Kościuszki, w pobliżu ulicy Kłodnickiej).
Ponadto zaproszono też mieszkańców do wskazywania miejsc do niewykaszania (łącznie wytypowano 50 tys. m. kw. terenów). Ze względu na rozstrzygnięte wcześniej przetargi zmiany będą jednak możliwe dopiero od przyszłego sezonu.
Offline pixel  
#3 Wysłane : 27 lipca 2020 22:50:29
pixel

Ranga: Advanced Member

Przyłączony: 2019-09-22
Polska

Dziękuję: 10 razy
Podziękowano: 1 raz (y) w 1 postu (ów)
A Ja też jestem zbulwersowany. No jak tak można: była susza, OK. Brak koszenia. Jednak obecnie ulewa, za ulewą. Zielsko rośnie niemiłosiernie. SAM z kosiarką zapikalam ile mogę! Co jednak Mam powiedzieć o zieleni miejskiej? Przykład? Ul. Tyska; parking na zbiornikach retencyjnych. Zielone rośnie na metry. Innym kary za to się daje, a Miasto? I inne drogi! Zieleń zasłania widoczność! Chyba trzeba zrobić porządek. Dla dobra Nas Wszystkich!
Użytkownicy przeglądający ten temat
Guest
Skok do forum