Ranga: Moderator
Grupy: WRM, Moderatorzy - Kategoria wewnętrzna, Moderatorzy - Konsultacje Społeczne - Inwestycje, Moderatorzy - Rowerowe Katowice, Moderatorzy - Transport publiczny, Moderatorzy - Konsultacje Społeczne - Infrastruktura, Moderatorzy - Inwestycje, Moderatorzy - Infrastruktura Przyłączony: 2012-11-02 Posty: 202
Podziękowano: 15 raz (y) w 14 postu (ów)
|
Napisał: Katarzyna_Ef Szanowni Państwo! Chciałam wyrazić swoją opinię oraz własne sugestie na temat planowanego przystanku Katowice Kokociniec. Studiuję i mieszkam na osiedlu Kokociniec, gdzie często korzystam z komunikacji miejskiej oraz kolei. W godzinach szczytu najczęściej korzystam z pociągów Kolei Śląskich (brak korków ulicznych). Niestety, stacja kolejowa Katowice Ligota znajduje się w odległości ok. 25 minut pieszo, co utrudnia korzystanie z dojazdów pociągiem. Kilka dni temu bardzo ucieszyła mnie informacja na temat planowanej stacji kolejowej na Kokocińcu - jednak moja radość zmniejszyła się, gdy zapoznałam się z dokładniejszymi planami... Planowana stacja ma się znajdować w okolicy ulicy Szadoka i Załęskiej. Z punktu widzenia mieszkańców Kokocińca - a więc mieszkańców os. Franciszkańskiego, os. Kokociniec, os. Sadyba oraz domów jednorodzinnych zlokalizowanych pomiędzy ul. Kruczą a ul. Szojdy - lokalizacja jest bardzo niefortunna z następujących powodów: 1) Dojście na planowany przystanek, przez ul. Hadyny, zajmie prawie tyle samo czasu co dojście na stację Katowice Ligota; 2) Na niekorzyść nowego przystanku przemawia również otoczenie: droga ulicą Hadyny oraz Szadoka to droga mało uczęszczana, otoczona gęstymi zaroślami, co nie jest komfortowe. Dodatkowo miejsce to po zmroku jest pełne dzików - proszę mi uwierzyć, ale wielokrotnie przejazd samochodem ul. Hadyny jest niemożliwy, bo stado dzików przechodzi na drugą stronę jezdni; 3) Planowana stacja dedykowana jest pracownikom Euro Centrum - jednakże pracownicy Ci mają do dyspozycji położoną w odległości 10 minut spacerem stację Katowice Brynów... i sądząc po liczbie samochodów parkujących przy Centrum - nie są zainteresowani korzystaniem z transportu kolejowego. Stanowią oni mniej liczny target dla nowego przystanku niż mieszkańcy Kokocińca. Aby nie rzucać pustych oskarżeń chciałabym również zaproponować własną koncepcję: stacja Katowice Kokociniec zlokalizowana dokładnie na Kokocińcu, czyli w okolicach ulicy Wybickiego. Jest to miejsce najkorzystniej położone dla kilku tysięcy mieszkańców Kokocińca (maksymalnie 15 minut drogi peszo). Wielokrotnie rozmawiałam ze znajomymi ze studiów, którzy również mieszkają na Kokocińcu i według nich stacja połozona w rejonie ul. Wybickiego ułatwiłaby codzienne dojazdy na zajęcia odbywające się w centrum. Dodatkowo linia ta prowadzi do Gliwic, co szczególnie ucieszyłoby uczniów, studentów i osoby pracujące, związane naukowo lub zawodowo z Gliwicami. Mam nadzieję, że moje uwagi nie zostaną pominięte, szczególnie, że plany budowy są jeszcze bardzo odległe. Jako entuzjasta rozwoju kolei na Śląsku liczę na inwestycje planowane zgodnie z potrzebami mieszkańców Katowic. Planowana przez PKP PLK S.A. Centrum Realizacji Inwestycji modernizacja linii kolejowej E-65 na obszarze miasta Katowice obejmuje odcinek Katowice Szopienice Płd-Katowice-Katowice Piotrowice, w ramach której zakłada się lokalizację nowych przystanków osobowych w tym przystanek osobowy w rejonie ul. Szadoka. Natomiast w sąsiedztwie ul. Wybickiego przebiega linia kolejowa nr 141 łącząca stację Katowice-Ligota ze stacją Gliwice, która nie jest objęta zakresem modernizowanej linii kolejowej E-65 i na której nie jest obecnie prowadzony ruch osobowy.
|