logo
Witamy Gościa! Aby wykorzystać wszystkie możliwości proszę Zaloguj albo Rejestruj.

Zgłoszenie

Icon
Error

Opcje
Idź do ostatniego postu Idź do pierwszego nieprzeczytanego
Offline Mroku531  
#1 Wysłane : 11 sierpnia 2018 13:21:17
Mroku531

Ranga: Newbie

Grupy: Registered
Przyłączony: 2018-08-11
Polska

Dziękuję: 2 razy
Witam.
Mieszkam w samiutkim centrum Katowic w wynajmowanym mieszkaniu w kamienicy już przeszło 16 lat.
Ta kamienica zawsze była wrażliwa na przejazd tramwaju czy ciężarówki i trzęsła się jak pod czas trzęsienia ziemi. Parę lat temu wybuchła kamienica na ulicy Chopina. To jak wybuch nastąpił to przy wstrząsie, telewizor i lampki się przewróciły.
Od dworca mam jakieś 300m. Zauważyłem że od roku, raz lub dwa razy dziennie jest taki mini wstrząs tej kamienicy można się przyzwyczaić choć i tak to jest niezwykłe. Dzisiaj się wystraszyłem, bowiem wstrząs ruszał całym moim mieszkaniem, monitor się przewrócił, a ja nie wiedziałem czy uciekać na schody czy siedzieć w domu.

Pytanie moje czy jest jakaś wiarygodna strona która mierzy jakieś wstrząsy na śląsku ? Chciał bym wiedzieć czy to wina kopalń, natury czy to z tą kamienicą jest coś nie tak.
A może należy to gdzieś zgłosić ?

Pozdrawiam.
Offline Biuro Geologii i Górnictwa  
#2 Wysłane : 16 sierpnia 2018 12:21:58
Biuro Geologii i Górnictwa

Ranga: Moderator

Grupy: Registered
Przyłączony: 2012-11-05

Podziękowano: 1 raz (y) w 1 postu (ów)
Dzień dobry,
Poniżej przekazuję odpowiedzi na zadane przez Pana pytania:
1. Wszelkie silniejsze zjawiska sejsmiczne, w tym wstrząsy górnicze rejestruje Górnośląska Regionalna Sieć Sejsmologiczna, utworzona i prowadzona przez Główny Instytut Górnictwa.
http://www.grss.gig.eu
2. Silny wstrząs o magnitudzie M=3,9, zarejestrowany 11.08.2018 r. o godz. 13.53, wystąpił na obszarze górniczym KWK Bobrek-Piekary w Bytomiu, w odległości ok. 16,4 km od śródmieścia Katowic.
3. Pod śródmieściem Katowic nie ma eksploatacji górniczej, jest to teren pogórniczy po zlikwidowanej KWK Katowice-Kleofas.
4. Odczuwane przez Pana wstrząsy kamienicy prawdopodobnie związane są z ruchem komunikacyjnym.
5. Powtarzające się zjawisko odczuwanych wstrząsów kamienicy proszę zgłosić właścicielowi mieszkania lub zarządcy budynku.
Użytkownicy przeglądający ten temat
Guest
Skok do forum