Szanowni Państwo,
od miesiąca można zaobserwować narastające samowolne zwyczaje parkingowe, polegające na blokowaniu chodników i rozjeżdżaniu zieleńców na Os. W. Roździeńskiego (Os. Gwiazdy) w Katowicach.
Sytuacja ma miejsce zwłaszcza w kilku stałych miejscach, które nie zostały do tej pory należycie zabezpieczone przed dewastacją i najwyraźniej nikt z zarządców terenów o tym nie myśli.
Interwencje zdają się nie być podejmowane przez Straż Miejską.
Z uwagi na to, że jako pieszy nie jestem w obowiązku do bycia zaznajomionym z tym kto jest właścicielem chodnika, a mam prawo z niego skorzystać, zamiast poruszać się jezdnią, wzywam Państwa do skontaktowania się z odpowiednim działem Urzędu Miasta Katowice i/lub zarządcą (zarządcami) terenów (zieleńców i chodników), na których widać pojazdy parkujące niezgodnie z przepisami. W niektórych miejscach jest pozostawione 0 cm szerokości chodnika lub maksymalnie 50 cm. Trzeba chodzić po jezdni lub po trawie.
Jeżeli natomiast chodnik taki ma nie służyć pieszym, wnoszę o ustawieine stosownego oznakowania.
Problem występuje od południowej strony budynków:
- Al. Roździeńskiego 98
- Al. Roździeńskiego 100
Miejsca widoczne są na nagraniu:
https://youtu.be/zcYJYNjt9bY.
W tamtym miejscu istnieje dodatkowe ryzyko potrącenia pieszego (dorosłego/dziecka) przez pojazd z kilku powodów:
- w pełni zablokowany chodnik i zmuszenie pieszych do poruszania się jezdnią,
- brak możliwości ucieczki przed pojazdem ze względu na zablokowany chodnik oraz pojazy parkujące po drugiej stronie jezdni,
- brak wyznaczonej strefy zamieszkania czy strefy ruchu
- (nie wspomnę o widocznym i nagminnym parkowaniu na jezdni tuż przed przejściem dla pieszych na ul. Akademickiej i takim samym na Bogucickiej 20C, tu zwłaszcza w godzinach wieczornych...).
Ta sytuacja jest dla mnie bardzo dziwna. Jest wielka uczelnia, są wielkie bloki, natomiast nikt nie czuje się w obowiązku do pilnowania w tamtym miejscu porządku: zarządcy terenów, Straż Miejska ani najwyraźniej Policja. To jest prawie centrum miasta. Jest tu ponad 1300 mieszkań...
Co ciekawe, parkowanie na chodniku rozpoczęło się niedawno, gdy zaparkował tak jeden kierujący, natomiast trawniki orane są już od "zawsze", ale nikogo to nie obchodzi. Potem już zaledwie następnego dnia poszło "łańcuszkiem" i teraz chodnik jest zablokowany 24/7, a na trawniku pojawia się coraz więcej "nowych miejsc parkingowych". Obawiam się, że na pozostałych terenach można zatem spodziewać się za chwilę całkowitego zablokowania możliwości poruszania się dla pieszych, nie mówiąc o wózkach dla dzieci, osobach niepełnosprawnych etc.
Problem za chwilę będzie eskalował, bo tendencja już jest bardzo dynamiczna, zatem wzywam do zapobiegania i przeciwdziałania oraz ustawienia zapór lub odpowiedniego oznakowania, aby służby miały podstawy do skutecznych interwencji.również widoczna na podstawie załączonego już filmu (
https://youtu.be/zcYJYNjt9bY).
Wjazd z ul. Bogucickiej w ul. Akademicką. Ustawiono tam znak pionowy D-4a "droga bez przejazdu", natomiast jak ukazuje to film - nie jest to prawdą.