Chciałbym się również odnieść do tematu strony internetowej naszego miasta.
Na początku cele jakie powinna wg mnie spełniać:
1) łatwe i
intuicyjne dotarcie do informacji przez mieszkańców, osoby odwiedzające Katowice, inwestorów
2) zachęcenie poprzez sam design strony do odwiedzenia naszego miasta
Wady obecnej strony:
1)
brak systematyki menu - w moim przekonaniu to główna wada, nie jestem specjalistą od spraw marketingu, ale jednego jestem pewien - przekaz musi być zwięzły i treściwy - wymienienie tysiąca różnych odnośników, które jednocześnie nakładają się na siebie zakresowo jest bardzo niewygodne dla odwiedzającego stronę użytkownika - w dobie, gdy nikt nie ma czasu na czytanie tysiąca opcji należy stworzyć pewną SYSTEMATYKĘ. Należałoby wydzielić kilka! (a nie kilkadziesiąt) głównych kategorii i przyporządkować w logiczny sposób podkategorie. Główne kategorie powinny znajdować się tylko z jednej strony (lub na górze), a nie tak jest to teraz po obu stronach. Moje propozycje głównych kategorii to MIASTO, MIESZKAŃCY, INWESTYCJE, KULTURA, być może SPORT oraz STUDIA.
Mam wrażenie, że jest zbyt wiele nikomu niepotrzebnych informacji wśród znajdujących się poniżej linków:
a) mapa Katowic jako taka nie ma większego sensu per se, każdy i tak korzysta z mapy google, zumi i innych. Ma ona jedynie sens gdyby powiązać ją np. z położeniem najciekawszych miejsc.
b) księga gości to przeżytek, należy postawić na odnośnik do oficjalnego funpage'u Katowic na facebook-u, do Platformy Konsultacji społecznych. Należy przy tym podjąć decyzję czy te dwa najbardziej dogodne sposoby komunikacji podpiąć pod jedną zakładkę typu: Social media. Raczej byłbym za wpleceniem w stronę dość
sporego logo facebook, aby było wiadomo, że Katowice można znaleźć również tak. Poza tym starałbym się wyrobić jakąś markę Platformie Konsultacji Społecznych poprzez stworzenie zaraz obok logo facebook'a osobnego fachowo mówiąc
"znaku towarowego", "trademark" dla PKS. To mogłoby wpłynąć na promocję tego forum, ponieważ każdy byłby ciekawy do czego znak prowadzi.
c) zmieniłbym lub usunął nazwę "informator dla turysty", ponieważ mam wrażenie, że nikt w ten sposób o Katowicach nie myśli. Informacje na temat biura informacji miejskiej można zamieścić w stopce głównej strony (wystarczy przy tym krótka wiadomość: "centrum informacji, tel., e-mail), nikt nie musi wiedzieć, kto prowadzi centrum inforamcji turystycznej albo gdzie sprzedaje się gadżety tak jak jest to obecnie.
d) co do systematyki, mam wrażenie, że informacje mieszczące się pod linkami: nasze miasto, historia miasta, dzielnice place, wirtualny spacer, Katowice dziś i inne podobne, należy umieścić w jednej kategorii np. KATOWICE.
e) pozbyłbym się nikomu (szczególnie osobom odwiedzającym, inwestorom, ale też większości mieszkańców) nic nie mówiących tytułów typu: KISS, Spotkajmy się na Mariackiej, ich troje itd. Tego typu nazwy mogą pojawić się gdzieś na większym poziomie szczegółowości, ale na pewno nie w głównych kategoriach.
f) nie wiem czy podział: informator dla mieszkańca, turysty i inwestora jest sensowny. Raczej postawiłbym na krótkie nazwy głównych kategorii np. MIESZKAŃCY, INWESTYCJE, tak jak wspominałem unikałbym słowa "turysta" stawiając na to czym zainteresowani są turyści np. tytuł KULTURA (i następnie konkretne odnośniki: rozrywka, zabytki, sport, i kolejno: r: muzea, kino, teatr; z: muzea, places of interest, s: HC GKS Katowice, piłka nożna, dolina trzech stawów).
g) co do kwestii przemian optowałbym raczej za stworzeniem raczej pewnego graficznego odnośnika poza głównym menu, który kierowałby do strony o przemianach być może również do strony dotyczącej Funduszy Europejskich (być może coś na kształt trademarków facebook i PKS).
h) nie powinno w głównym menu być linków: rewitalizacja miasta, modernizacja doliny trzech stawów. To zdecydowanie zbyt szczegółowe informacje - być może warto byłoby umieścić je pod hasłem "bieżące projekty" w kategorii MIASTO.
Layout oraz góra (spodek, latający samolot, znowu spodek) są moim zdaniem (każdy ma prawo mieć swoje) bardzo słabe. Naprawdę dobra pod tym względem wydaje się być strona dla inwestorów. Tak naprawdę nie wiem dlaczego ona nie została wstawiona na domenę
www.katowice.eu i nie dodano tam jednej kategorii dla mieszkańców.
Obecne kategorie po wejściu na stronę główną:
1.3: Nasze Miasto
1.4: UWAGA PRZEMIANY!
1.5: KISS
1.6: e-Urząd
1.11: Urząd Miasta
1.14: Informator dla mieszkańca
1.16: Informator dla turysty
1.17: Informator dla inwestora
1.18: Convention Bureau
1.19: Władze miasta
1.25: "Nasze Katowice"
1.26: Studiuj w Katowicach
1.29: Fundusze Europejskie
1.30: Komunikaty i Ogłoszenia
1.32: Mapa Katowic
1.33: Księga gości
1.39: Wolontariat Katowice 2011
1.45: Spotkajmy się na Mariackiej
1.46: Platforma konsultacji społecznych
1.47: Wybory 2011
1.3.2: W centrum przemian
1.3.3: Katowice dziś
1.3.4: Symbole miasta
1.3.5: Mapa miasta
1.3.6: Dzielnice, place i ulice
1.3.7: Wirtualny spacer
1.3.8: Historia miasta
1.3.11: Rewitalizacja
1.3.12: Bezpieczne Katowice
1.3.13: Współpraca z zagranicą
1.3.14: Organizacje pozarządowe
1.3.15: Raport o stanie miasta
1.3.16: Finanse i Majątek Miasta
1.3.17: Edukacja
1.3.18: Ekologia i Zwierzęta w mieście
1.3.19: Efektywność energetyczna
1.3.20: Nagrody i Wyróżnienia dla Katowic
1.3.22: Honorowi Obywatele Miasta
1.3.23: Katowice w liczbach
1.3.24: Spotkania Prezydenta
1.3.25: Inwestycje
1.3.26: Katowice w obiektywie
1.3.27: Modernizacja Doliny Trzech Stawów
1.3.28: Nas troje i więcej
1.3.30: Prezydencja Polski w Radzie UE
1.3.31: Galerie zdjęć i multimedia
1.3.32: Do pobrania
Z powyższego menu wyraźnie widać, że jest zbyt długie. Ktokolwiek na nie patrzy nie ma zamiaru go czytać. Należy postawić na zwięzłość przekazu, systematyzację informacji (krótkie intuicyjne menu, rozgałęziające się), design (np. taki jak na stronie dla inwestorów), usunięcie lub przynajmniej schowanie na większym poziomie szczegółowości mało istotnych informacji.