logo
Witamy Gościa! Aby wykorzystać wszystkie możliwości proszę Zaloguj albo Rejestruj.

Zgłoszenie

Icon
Error

2 strony12>
Opcje
Idź do ostatniego postu Idź do pierwszego nieprzeczytanego
Offline Tojka  
#1 Wysłane : 14 stycznia 2013 16:12:10
Tojka

Ranga: Senior Boarder

Grupy: Registered
Przyłączony: 2012-03-18

Podziękowano: 2 raz (y) w 2 postu (ów)
Witam,
przejeżdżałam dzisiaj ulicą Jagiellońską i zobaczyłam, jak wiele uwagi można poświęcić tym, którzy niezgodnie z prawem....Na wprost wejścia do najważniejszego z urzędów stał samochód, którego przednie koła znajdowały się na zamalowanej paskami części pobocza jezdni, a jedno z kół obejmowała blokada założona przez Straż Miejską. Do przejścia od owych przednich kół było co najmniej 20 metrów, zagrożenia nie zauważyłam. Dla porównania opiszę, jak wyglądają zwłaszcza w weekendy ulice wokół Uniwersytetu Ekonomicznego (Koszarowa, Adamskiego, Kominka) - na każdym bez wyjątku zakręcie parkuje samochód, na każdym zakazie (bezimienna między Koszarową a Raciborską, Kominka poniżej baru "Strzelec") stoi sznur zaparkowanych aut, to samo na przejściach dla pieszych (Kominka vis a vis Żabki), na trawnikach, chodnikach i ścieżkach dla pieszych (wzdłuż całej Koszarowej), o parkowaniu na terenach prywatnych nie wspomnę (Wspólnoty i Spółdzielnie Mieszkaniowe). Czy ktoś mógłby podać mi racjonalne wytłumaczenie zjawiska przymykania oczu na tak drastyczne wykroczenia? Czy w sytuacji, gdy właściciele terenu wezmą sprawy w swoje ręce i podejmą działania mające na celu zniechęcenie "obcych" do parkowania na opłacanych przez nich gruncie, mogą liczyć na taką przychylność, jak kiedyś Szkoła Bankowa, a teraz Uniwersytet Ekonomiczny? Szczerze mówiąc nie spodziewam się odpowiedzi, bo dotarło do mnie, że Katowice dzielą się na część A i B....
Teresa Lach z części B
Offline Tojka  
#2 Wysłane : 21 stycznia 2013 12:24:44
Tojka

Dzisiaj zrozumiałam, że nic nie wskóram bo istnieje coś takiego, jak odgórne przyzwolenie na łamanie przepisów (przez niektórych, w niektórych miejscach?).
Wczoraj, tj. w niedzielę 20 stycznia przy ul. Koszarowej 11-13, na chodniku oddzielonym od jezdni pasem zieleni zaparkowała Toyota Corolla (SJ 52127). Sąsiad zadzwonił do SM, założyli blokadę, zrobili zdjęcia. Co zobaczyłam dziś? Ta sama Toyota, w tym samym miejscu, dodatkowo dwa inne samochody - jeden blokujący przejście, drugi na zakręcie. Do SM ok. 11.00 zadzwonił sąsiad, ja dokładnie o 11.24. Teraz jest 13.20 i nie przyjechał nikt! Nie trzeba zbytniej inteligencji, żeby uświadomić sobie, że kierowca Toyoty nie został wczoraj ukarany mandatem z jakiegoś powodu, bo trudno sobie wyobrazić, że zechciałby płacić dzień po dniu minimum 100 PLN za parkowanie! Dzwoniąc dzisiaj do SM i wiedząc, że rozmowa jest nagrywana (obustronnie zresztą), zgłosiłam swoje uwagi, na co w odpowiedzi usłyszałam "to dziwne". Tak, to dziwne!
Intryguje mnie jedno - czy gdybym zaparkowała w takiej na przykład Kostuchnie na pasie zieleni, czy też przejściu, mogłabym liczyć na pobłażliwość? O Jagiellońskiej nie wspomnę, bo dziś znów widziałam auto z zablokowanym kołem vis a vis najważniejszego z urzędów.
P.S. Chętnie służę dokumentacją fotograficzną.
Offline Straż Miejska w Katowicach  
#3 Wysłane : 21 stycznia 2013 13:54:24
Straż Miejska w Katowicach

Ranga: Moderator

Grupy: SM
Przyłączony: 2012-06-13

Straż Miejska realizując zadania wynikające z ustawy o strażach gminnych podejmuje stosowne czynności w ramach posiadanych sił i środków. Zadania, o których mowa w tejże ustawie najczęściej realizowane są przez strażników miejskich ze zgłoszeń od osób, które przekazują informacje o ujawnionych wykroczeniach. Każdorazowo po otrzymaniu takiego zgłoszenia funkcjonariusze podejmują stosowne czynności. Na wskazanych przez Panią ulicach znajdujących się wokół Uniwersytetu Ekonomicznego podejmowane są systematyczne działania mające na celu czuwanie nad porządkiem i kontrolą ruchu drogowego, szczególnie w weekendy. Niezależnie od naszych działań jeżeli ujawni Pani wykroczenie proszę o przekazanie niezbędnych informacji pod bezpłatny, całodobowy numer 986.
Offline Tojka  
#4 Wysłane : 21 stycznia 2013 18:12:36
Tojka

Dziękuję za odpowiedź z tzw. szimela. Jest uniwersalna na wszelkie okoliczności, ale nigdy na konkretną. Po co mam dzwonić, skoro godziny zakończenia zajęć, a tym samym odjazdu "nieprzepisowych", są Wam dobrze znane? Zwłaszcza tych, poza prawem...
#5 Wysłane : 24 stycznia 2013 06:51:10

Każde przyjęte zgłoszenie o ujawnionym wykroczeniu skutkuje wysłaniem na miejsce patrolu, którego zadaniem jest podjęcie stosownych czynności. Zdarzają się też takie sytuacje,
w których przybyli na miejsce strażnicy miejscy nie potwierdzają nieprawidłowości.
Offline Tojka  
#6 Wysłane : 24 stycznia 2013 14:03:44
Tojka

Dalsza dyskusja mija się z celem - mieszkańcy Wspólnoty Mieszkaniowej 11-13 zrozumieli przesłanie przekazane im przez SM. Wspomnę, że mieszkają tu nie tylko kobiety, ale i wielu mężczyzn, którzy widzą to samo, a mianowicie rujnowanie pasów zieleni (to, że są widać nawet zimą), tudzież parkowanie na zakrętach. Moja uwaga nt. płci wynika z żenująco niskiego poziomu odpowiedzi z Waszej strony, powiedziałabym nawet, że brzmią jak z dowcipów o blondynkach. A ja właśnie jestem blondynką, jeżdżę różnymi samochodami od wielu lat, na koncie mam wiele setek tysięcy kilometrów bezwypadkowej jazdy i zapewniam, że kodeks drogowy znam doskonale! Tak więc powtórzę raz jeszcze - po naszych, tj. sąsiada i mojej interwencji nikt nie przyjechał do późnego popołudnia, jak również oznajmiam, że wezwanie z całą pewnością nie było bezzasadne. Dziś na tym samym zakręcie stoi ten sam samochód. Gdyby tak parkował w okolicy Jagiellońskiej, Lompy, Powstańców, zostałby ukarany, ot co!
Offline BRV  
#7 Wysłane : 3 lutego 2013 18:54:54
BRV

Ranga: Gold Boarder

Przyłączony: 2012-01-31

Dziękuję: 116 razy
Podziękowano: 30 raz (y) w 26 postu (ów)
Postanowiłem nie zakładać nowego wątku, ponieważ sprawa również dotyczy Straży Miejskiej w Katowicach.
Chciałem się zapytać przedstawicieli Straży Miejskiej dlaczego zgłoszenia od mieszkańców są lekceważone. W dniu dzisiejszym dzowniłem do SM, aby prosić o interwencję na jednej z ulic w Katowicach. Pan, który odebrał telefon stwierdził, iż głoszenia nie przyjmuje, ponieważ on na monitoringu widzi, że piesi nie mają problemu z przejściem chodnikiem, a samochody stoją zaparkowane prawidłowo. Sprawa ta dotyczy ulicy Kościuszki.
Chciałbym się dowiedzieć na jakiej podstawie osoba siedząca przy komputerze widziała, czy samochody zostawiły wymagane przepisami 1,5m dla pieszych na chodniku przy tej ulicy? Moje zgłoszenie dotyczyło odcinka od Placu Miarki do okolic kinoteatru Rialto. Rozumiem, że monitoring SM obejmuje swoim zasięgiem każdy metr ulicy na wspomnianym przeze mnie odcinku drogi?
Żeby było weselej w opisywanym przeze mnie miejscu (dokładniej skrzyżowanie ulic Kościuszki, Kochanowskiego, Wojewódzka) doszło do wstrzymania ruchu tramwajowego, ponieważ jakiś kierowca tak zaparkował samochód, iż ten uniemożliwiał przejaz pojazdom szynowym jadącym w stronę południa miasta.
To niestety dowodzi temu, że zostałem okłamany przez pracownika SM, który twierdził,że łamania przepisów w tym miejcu nie ma.

Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób mogę złożyć skargę na pracownika, który nierzetelnie wykonuje swoje obowiązki i lekceważy sygnały o nieprawidłowym parkowaniu samochodów jakie zgłaszają telefonicznie mieszkańcy.
Nieraz kontakotwałem się ze Strażą Miejską, zawsze traktowano mnie z należytą powagą. Dzisiaj nie dość, że Pan odbierający telefon podszedł do sprawy lekceważąco to jeszcze rozłączył się nim rozmowa została zakończona.
To jakaś nowa jakoś w SM?
Offline Tojka  
#8 Wysłane : 4 lutego 2013 16:44:04
Tojka

Znam problem tej okolicy bo mieszkają tam moi rodzice. Wielokrotnie interweniowali, nie przyjechał nikt. Burdy przed nocnym sklepem, wyjące alarmy samochodowe, a nawet pędzące pod prąd samochody. Nie ma się co łudzić - SM otrzymuje dyrektywy gdzie ma interweniować i w jaki sposób. Radzę Ci nagrywać rozmowy i zachować je na minimum 3 miesiące. O zgodę na to nie musisz nikogo prosić, bo jest to tzw. nagranie równoległe (nagrywasz to, co SM ale u Ciebie nie zaginie...).
Nikomu nie życzę utraty pracy, ale zważywszy na coraz bardziej powszechne referenda dot. istnienie SM już umieram z ciekawości, jakie działania podejmą w Katowicach w razie takiego "zagrożenia". I kto w nie uwierzy? Chyba tylko ci, którzy nie doznali totalnego lekceważenia z ich strony.....
#9 Wysłane : 5 lutego 2013 07:20:40

Napisał: " Idź do cytowanego postu.
Postanowiłem nie zakładać nowego wątku, ponieważ sprawa również dotyczy Straży Miejskiej w Katowicach.
Chciałem się zapytać przedstawicieli Straży Miejskiej dlaczego zgłoszenia od mieszkańców są lekceważone. W dniu dzisiejszym dzowniłem do SM, aby prosić o interwencję na jednej z ulic w Katowicach. Pan, który odebrał telefon stwierdził, iż głoszenia nie przyjmuje, ponieważ on na monitoringu widzi, że piesi nie mają problemu z przejściem chodnikiem, a samochody stoją zaparkowane prawidłowo. Sprawa ta dotyczy ulicy Kościuszki.
Chciałbym się dowiedzieć na jakiej podstawie osoba siedząca przy komputerze widziała, czy samochody zostawiły wymagane przepisami 1,5m dla pieszych na chodniku przy tej ulicy? Moje zgłoszenie dotyczyło odcinka od Placu Miarki do okolic kinoteatru Rialto. Rozumiem, że monitoring SM obejmuje swoim zasięgiem każdy metr ulicy na wspomnianym przeze mnie odcinku drogi?
Żeby było weselej w opisywanym przeze mnie miejscu (dokładniej skrzyżowanie ulic Kościuszki, Kochanowskiego, Wojewódzka) doszło do wstrzymania ruchu tramwajowego, ponieważ jakiś kierowca tak zaparkował samochód, iż ten uniemożliwiał przejaz pojazdom szynowym jadącym w stronę południa miasta.
To niestety dowodzi temu, że zostałem okłamany przez pracownika SM, który twierdził,że łamania przepisów w tym miejcu nie ma.

Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób mogę złożyć skargę na pracownika, który nierzetelnie wykonuje swoje obowiązki i lekceważy sygnały o nieprawidłowym parkowaniu samochodów jakie zgłaszają telefonicznie mieszkańcy.
Nieraz kontakotwałem się ze Strażą Miejską, zawsze traktowano mnie z należytą powagą. Dzisiaj nie dość, że Pan odbierający telefon podszedł do sprawy lekceważąco to jeszcze rozłączył się nim rozmowa została zakończona.

Witam serdecznie. W odpowiedzi na Pana post, informuję, że skargi i wnioski dotyczące pracy strażników i funkcjonowania Straży Miejskiej w Katowicach mogą być wnoszone:
1)osobiście, ustnie do protokołu w siedzibie straży miejskiej znajdującej się przy ulicy Żelaznej 18, po wcześniejszym telefonicznym ustaleniu terminu spotkania.
W przypadku opisywanym przez Pana, proszę kontaktować się z kierownikiem Referatu Interwencyjnego Dariuszem Zaczyńskim pod numerem telefonu (32) 494 02 68,
w godzinach 7-15, od poniedziałku do piątku;
2)za pośrednictwem poczty;
3)za pomocą faksu na numer (32) 494 02 01;
4)za pośrednictwem poczty elektronicznej na adres e-mail eskrobisz@um.katowice.pl.
Przeprowadzone postępowanie wyjaśniające pozwoli na rzetelną odpowiedź na wszystkie Pana wątpliwości. Warunkiem wszczęcia postępowania wyjaśniającego (zakończonego powiadomieniem wnoszącego sprawę o sposobie jej rozpatrzenia) w przypadku skierowania do Straży Miejskiej w Katowicach korespondencji mającej cechy skargi, jest spełnienie wymogów, a mianowicie treść kierowanej korespondencji powinna zawierać co najmniej wskazanie osoby (imienia i nazwiska) wnoszącego, jego adresu (kodu pocztowego, miejscowości, ulicy i numeru domu) oraz przedmiotu sprawy, której dotyczy (ze wskazaniem czasu, miejsca i okoliczności zdarzenia).
Offline niepijepiwazsokiem1  
#10 Wysłane : 22 marca 2013 17:42:57
niepijepiwazsokiem1

Ranga: Fresh Boarder

Przyłączony: 2013-03-22

Dzisiaj zrozumiałam, że nic nie wskóram bo istnieje coś takiego, jak odgórne przyzwolenie na łamanie przepisów (przez niektórych, w niektórych miejscach?).
Wczoraj, tj. w niedzielę 20 stycznia przy ul. Koszarowej 11-13, na chodniku oddzielonym od jezdni pasem zieleni zaparkowała Toyota Corolla (SJ 52127). Sąsiad zadzwonił do SM, założyli blokadę, zrobili zdjęcia. Co zobaczyłam dziś? Ta sama Toyota, w tym samym miejscu, dodatkowo dwa inne samochody - jeden blokujący przejście, drugi na zakręcie. Do SM ok. 11.00 zadzwonił sąsiad, ja dokładnie o 11.24. Teraz jest 13.20 i nie przyjechał nikt! Nie trzeba zbytniej inteligencji, żeby uświadomić sobie, że kierowca Toyoty nie został wczoraj ukarany mandatem z jakiegoś powodu, bo trudno sobie wyobrazić, że zechciałby płacić dzień po dniu minimum 100 PLN za parkowanie! Dzwoniąc dzisiaj do SM i wiedząc, że rozmowa jest nagrywana (obustronnie zresztą), zgłosiłam swoje uwagi, na co w odpowiedzi usłyszałam "to dziwne". Tak, to dziwne!
Intryguje mnie jedno - czy gdybym zaparkowała w takiej na przykład Kostuchnie na pasie zieleni, czy też przejściu, mogłabym liczyć na pobłażliwość? O Jagiellońskiej nie wspomnę, bo dziś znów widziałam auto z zablokowanym kołem vis a vis najważniejszego z urzędów.
P.S. Chętnie służę dokumentacją fotograficzną.

Jeśli stała na Koszarowej i następnego dnia również to najprawdopodobniej kierującym był policjant :). Proponuję powiadomić Komendę Wojewódzką Policji w Katowicach, a nuż się okaże, że to nawet ich nieoznakowny radiowóz? :)
Offline angoango  
#11 Wysłane : 1 kwietnia 2013 17:13:29
angoango

Ranga: Junior Boarder

Przyłączony: 2013-04-01

Witam

Chciałabym poruszyć temat odśnieżania chodników w mieście a dokładniej ul. Pilotów w Katowicach.
Do odśnieżania chodników wzdłuż w/w ulicy zobowiązani są właściciele posesji zabudowanych wzdłuż ulicy.
Niestety większość z nich nie poczuwa się do obowiązku odśnieżania chodników i nie chodzi tu o ostatnie opady śniegu ale brak odśnieżania przez całą zimę ( szczególnie przodują tu właściciele budynków nr 2, 5, 6, 11 ).
Pozostali właściciele starają się na bieżąco odśnieżać chodniki ale przecież widza, iż nie odśnieżanie ich przez pozostałych nie powoduje żadnych konsekwencji więc wcale bym się nie zdziwiła gdyby w przyszłym roku do odśnieżania chodnika nie poczuwał się już nikt do tego zobowiązany.
Po co zgłaszać Państwu interwencje skoro te wielokrotne prośby do Was nie przynoszą żadnego rezultatu. Czy Nie można zmobilizować tych łamiących prawo mandatami - sami się o nie proszą - może to cokolwiek pomoże. Niedawno wyremontowano ul. Pilotów, mamy piękne nowe chodniki ale zima musimy chodzić droga bo chodniki są zawalone śniegiem. Kwestią czasu jest nie czy ale kiedy dojdzie tu do wypadku.
Czy Straż Miejska może podjąć trochę inicjatywy i te sprawę potraktować poważnie.
Proszę o pomoc w tej kwestii.
Offline angoango  
#12 Wysłane : 2 kwietnia 2013 14:54:26
angoango

Witam serdecznie. W odpowiedzi na Pana post, informuję, że skargi i wnioski dotyczące pracy strażników i funkcjonowania Straży Miejskiej w Katowicach mogą być wnoszone:
1)osobiście, ustnie do protokołu w siedzibie straży miejskiej znajdującej się przy ulicy Żelaznej 18, po wcześniejszym telefonicznym ustaleniu terminu spotkania.
W przypadku opisywanym przez Pana, proszę kontaktować się z kierownikiem Referatu Interwencyjnego Dariuszem Zaczyńskim pod numerem telefonu (32) 494 02 68,
w godzinach 7-15, od poniedziałku do piątku;
2)za pośrednictwem poczty;
3)za pomocą faksu na numer (32) 494 02 01;
4)za pośrednictwem poczty elektronicznej na adres e-mail eskrobisz@um.katowice.pl.
Przeprowadzone postępowanie wyjaśniające pozwoli na rzetelną odpowiedź na wszystkie Pana wątpliwości. Warunkiem wszczęcia postępowania wyjaśniającego (zakończonego powiadomieniem wnoszącego sprawę o sposobie jej rozpatrzenia) w przypadku skierowania do Straży Miejskiej w Katowicach korespondencji mającej cechy skargi, jest spełnienie wymogów, a mianowicie treść kierowanej korespondencji powinna zawierać co najmniej wskazanie osoby (imienia i nazwiska) wnoszącego, jego adresu (kodu pocztowego, miejscowości, ulicy i numeru domu) oraz przedmiotu sprawy, której dotyczy (ze wskazaniem czasu, miejsca i okoliczności zdarzenia).

A inny adres e-mail mogę prosić? od wczoraj próbuję wysłać wiadomość i co się okazuje ,że cytuję :
Uwaga!
Jeden z Twoich listów nie dotarł do adresata.
Wiadomość nie została dostarczona z powodu nieznanego błędu po stronie serwera odbiorcy.

Nie mam zamiaru wisieć na telefonie bo każde telefoniczne zgłoszenie kończy sie obietnicami ! Chcę wysłać wiadomość i załączyć zdjęcia jako dowód!
Offline Biuro Prasowe  
#13 Wysłane : 3 kwietnia 2013 12:28:49
W. Komunikacji Społecznej

Ranga: Administrator

Grupy: WRM, WKUL, WST, BCK, Moderatorzy - Konsultacje Społeczne - Bezpieczeństwo, WKŚ, Moderatorzy - Kategoria wewnętrzna, KZGM, WZK, Moderatorzy - Konsultacje Społeczne - Sprawy obywatelskie, WBD, Moderatorzy - Ankiety, Moderatorzy - Konsultacje Społeczne - Inwestycje, WPS, Moderatorzy - Rowerowe Katowice, Moderatorzy - Konsultacje Społeczne, Moderatorzy - Promocja Katowic, Moderatorzy - Bezpieczeństwo, Moderatorzy - Witamy na forum, Moderatorzy - Konsultacje Społeczne - Kultura, Moderatorzy - Zanim napiszesz, przeczytaj!, ZZM, Moderatorzy - Zdrowie i Ochrona Środowiska, WPS II, Moderatorzy - Konsultacje Społeczne - Działalność Gospodarcza, Moderatorzy - Polityka Społeczna, WIN, Moderatorzy - Propozycje tematów, Moderatorzy - Kultura, WB, Moderatorzy - Transport publiczny, Moderatorzy - Konsultacje Społeczne - Sport i Turystyka, Moderatorzy - Edukacja, WOIS, SM, Moderatorzy - Rozwój miasta, BRM, WZNP, WE, WP, WGM, Moderatorzy - Konsultacje Społeczne - Infrastruktura, Moderatorzy - Inwestycje, UMK moderator, Registered, BP, MZUiM, Moderatorzy - Konsultacje Społeczne - Edukacja, Moderatorzy - Konsultacje Społeczne - Zdrowie i ochrona środowiska, Moderatorzy - Infrastruktura, WSO, Moderatorzy - Sport i turystyka, MOSiR, Moderatorzy - Sprawy Obywatelskie, Moderatorzy - Konsultacje Społeczne - Polityka Społeczna, Administrators
Przyłączony: 2012-08-03

Dziękuję: 1 razy
Podziękowano: 31 raz (y) w 28 postu (ów)
Alternatywny adres e-mailowy to: elzbieta.skrobisz@katowice.eu

Pozdrawiam
#14 Wysłane : 4 kwietnia 2013 10:26:16

Witam

Chciałabym poruszyć temat odśnieżania chodników w mieście a dokładniej ul. Pilotów w Katowicach.
Do odśnieżania chodników wzdłuż w/w ulicy zobowiązani są właściciele posesji zabudowanych wzdłuż ulicy.
Niestety większość z nich nie poczuwa się do obowiązku odśnieżania chodników i nie chodzi tu o ostatnie opady śniegu ale brak odśnieżania przez całą zimę ( szczególnie przodują tu właściciele budynków nr 2, 5, 6, 11 ).
Pozostali właściciele starają się na bieżąco odśnieżać chodniki ale przecież widza, iż nie odśnieżanie ich przez pozostałych nie powoduje żadnych konsekwencji więc wcale bym się nie zdziwiła gdyby w przyszłym roku do odśnieżania chodnika nie poczuwał się już nikt do tego zobowiązany.
Po co zgłaszać Państwu interwencje skoro te wielokrotne prośby do Was nie przynoszą żadnego rezultatu. Czy Nie można zmobilizować tych łamiących prawo mandatami - sami się o nie proszą - może to cokolwiek pomoże. Niedawno wyremontowano ul. Pilotów, mamy piękne nowe chodniki ale zima musimy chodzić droga bo chodniki są zawalone śniegiem. Kwestią czasu jest nie czy ale kiedy dojdzie tu do wypadku.
Czy Straż Miejska może podjąć trochę inicjatywy i te sprawę potraktować poważnie.

Nieodśnieżone chodniki stanowią poważne niebezpieczeństwo dla przechodniów, dlatego też katowiccy strażnicy miejscy na bieżąco kontrolują ulice Katowic. Jeśli w trakcie kontroli funkcjonariusze dostrzegą, że właściciel nieruchomości nie wywiązuje się ze swoich „zimowych” obowiązków strażnicy każdorazowo przypominają obowiązujące w tej kwestii przepisy prawa oraz obligują do natychmiastowego uprzątnięcia.
Jeśli dostrzeże Pani nieprawidłowości prosimy o ich zgłaszanie na numer alarmowy 986. Pragnę dodać, iż na ulicy Pilotów prowadzone są na bieżąco kontrole pod kątem wywiązywania się właścicieli nieruchomości ze swoich obowiązków.
Offline angoango  
#15 Wysłane : 4 kwietnia 2013 14:37:03
angoango

Witam

Nieodśnieżone chodniki stanowią poważne niebezpieczeństwo dla przechodniów, dlatego też katowiccy strażnicy miejscy na bieżąco kontrolują ulice Katowic. Jeśli w trakcie kontroli funkcjonariusze dostrzegą, że właściciel nieruchomości nie wywiązuje się ze swoich „zimowych” obowiązków strażnicy każdorazowo przypominają obowiązujące w tej kwestii przepisy prawa oraz obligują do natychmiastowego uprzątnięcia.
Jeśli dostrzeże Pani nieprawidłowości prosimy o ich zgłaszanie na numer alarmowy 986. Pragnę dodać, iż na ulicy Pilotów prowadzone są na bieżąco kontrole pod kątem wywiązywania się właścicieli nieruchomości ze swoich obowiązków.

Niestety muszę zaprzeczyć temu co otrzymałam w odpowiedzi! Gdyż jako chyba nieliczna mieszkanka Osiedla co opad śniegu dzwonię z prośba o interwencję na numer 986 alarmując ,że mieszkańcy z ulicy Pilotów ( jak już w poście wcześniej podałam numery domów) notorycznie nie nie wywiązują się z odśnieżania chodnika! Sprawa ciągnie się 2 bodajże rok, dzwonie i dzwonię. Często gęsto Straż ignoruje moje zgłoszenie i w ogóle sie nie pojawia ( tak się składa ,że mam możliwość kontrolowania czy patrol podjechał czy nie z okna widzę tę ulicę)albo ma ważniejsze "akcje". Myślę,że zamiast przypominać o przepisach prawa może warto nakładać notorycznie MANDATY. Może jak taki Pan X dostanie w jednym miesiącu 10 mandatów i się nauczy i nie będzie trzeba Straż fatygować do przypominania o przepisach. Z tego co mi wiadomo( ale może sie mylę) można nałożyć mandat nawet 500 zł właścicielowi posesji, który nie odśnieży przylegającego do niej chodnika. A co dalej - nieprzyjęcie mandatu wystawionego przez strażników miejskich skutkuje przekazaniem sprawy do Sądu, który może wymierzyć karę nawet 5 tys. zł. grzywny. Obowiązek ośnieżania chodnika wynika z ustawy z 13 września 1996 r. o utrzymaniu porządku w gminach. Zatem z całym szacunkiem do naszej Straży Miejskiej ale uważam w dalszym ciągu, że działania są mało skuteczne bo ja dostałam raz mandat za złe parkowanie i zapamiętałam go do dzisiaj!!! ( już wiem ,że znaki mogę się ukrywać za drzewem i mój pech,że nie popatrzyłam dobrze).
#16 Wysłane : 9 kwietnia 2013 06:15:27

Niestety muszę zaprzeczyć temu co otrzymałam w odpowiedzi! Gdyż jako chyba nieliczna mieszkanka Osiedla co opad śniegu dzwonię z prośba o interwencję na numer 986 alarmując ,że mieszkańcy z ulicy Pilotów ( jak już w poście wcześniej podałam numery domów) notorycznie nie nie wywiązują się z odśnieżania chodnika! Sprawa ciągnie się 2 bodajże rok, dzwonie i dzwonię. Często gęsto Straż ignoruje moje zgłoszenie i w ogóle sie nie pojawia ( tak się składa ,że mam możliwość kontrolowania czy patrol podjechał czy nie z okna widzę tę ulicę)albo ma ważniejsze "akcje". Myślę,że zamiast przypominać o przepisach prawa może warto nakładać notorycznie MANDATY. Może jak taki Pan X dostanie w jednym miesiącu 10 mandatów i się nauczy i nie będzie trzeba Straż fatygować do przypominania o przepisach. Z tego co mi wiadomo( ale może sie mylę) można nałożyć mandat nawet 500 zł właścicielowi posesji, który nie odśnieży przylegającego do niej chodnika. A co dalej - nieprzyjęcie mandatu wystawionego przez strażników miejskich skutkuje przekazaniem sprawy do Sądu, który może wymierzyć karę nawet 5 tys. zł. grzywny. Obowiązek ośnieżania chodnika wynika z ustawy z 13 września 1996 r. o utrzymaniu porządku w gminach. Zatem z całym szacunkiem do naszej Straży Miejskiej ale uważam w dalszym ciągu, że działania są mało skuteczne bo ja dostałam raz mandat za złe parkowanie i zapamiętałam go do dzisiaj!!! ( już wiem ,że znaki mogę się ukrywać za drzewem i mój pech,że nie popatrzyłam dobrze).

W okresie zimowym katowicka Straż Miejska każdego dnia interweniuje kilkadziesiąt razy wobec właścicieli posesji niewywiązujących się ze swoich obowiązków. W okresach obfitych opadów śniegu oprócz wzmożonych kontroli, które prowadzą strażnicy reagujemy także na zgłoszenia od mieszkańców, którzy wskazują miejsca, w których dochodzi do zaniedbań. I choć zazwyczaj za pierwszym razem poprzestajemy na pouczeniu, to gdy skala zaniedbań, zła wola i upór właściciela są naprawdę duże, a zagrożenie dla pieszych znaczne, strażnicy bez wahania nakładają mandat. Jednak proszę pamiętać, że takich zgłoszeń jest sporo i realizujemy je zawsze w ramach posiadanych sił i środków.
Offline angoango  
#17 Wysłane : 9 kwietnia 2013 16:28:20
angoango

Pozdrawiam

Proszę o informację dlaczego od 01.04.2013 nie jestem w stanie przesłać wiadomość wraz z zał. zdjęciami na adres eskrobisz@um.katowice.pl oraz elzbieta.skrobisz@katowice.eu.? Moje wiadomości nie są odbierane ( daje opcje z potwierdzeniem odbioru) i co za tym idzie, jestem oburzona bo to Państwo go podajecie na tej Platformie? Mogę prosić o namiary na kogoś innego??? Sprawa jest pilna i ważna oraz zyczę sobie dyskrecji stąd nie zgłaszam tego tutaj!
#18 Wysłane : 10 kwietnia 2013 04:50:11

Pozdrawiam

Proszę o informację dlaczego od 01.04.2013 nie jestem w stanie przesłać wiadomość wraz z zał. zdjęciami na adres eskrobisz@um.katowice.pl oraz elzbieta.skrobisz@katowice.eu.? Moje wiadomości nie są odbierane ( daje opcje z potwierdzeniem odbioru) i co za tym idzie, jestem oburzona bo to Państwo go podajecie na tej Platformie? Mogę prosić o namiary na kogoś innego??? Sprawa jest pilna i ważna oraz zyczę sobie dyskrecji stąd nie zgłaszam tego tutaj!

Witam. Pani wiadomości wraz z załączonymi zdjęciami zostały dostarczone prawidłowo. Sprawa została przekazana do Kierownika właściwego Referatu.
Pozdrawiam.
Offline angoango  
#19 Wysłane : 6 maja 2013 15:46:09
angoango

Pozdrawiam

Witam. Pani wiadomości wraz z załączonymi zdjęciami zostały dostarczone prawidłowo. Sprawa została przekazana do Kierownika właściwego Referatu.
Pozdrawiam.

Proszę o informację jak długo mam czekać na odpowiedź w sprawie wiadomości wysłanej e-mailem w dniu 01.04.2013 dwa razy 03.04.2013, 05.04.2013 i 24.04.2013 ? Do dzisiaj nie mam informacji co się dzieje ze zgłoszenie i ile czasu Kierownik referatu potrzebuje na jego wyjaśnienie.Wszystko zostało opisane jasno oraz dodatkowo zał. zdjęcia potwierdzające zgłoszony problem. Dodatkowo Straż Miejska miała kilkakrotnie zgłoszenie telefoniczne w tej sprawie. Na koniec zadam pytanie ponownie dlaczego podawany adres : eskrobisz@um.katowice.pl i elzbieta.skrobisz@katowice.eu oraz osoba odbierająca wiadomości nie odpisuje na nie i nie potwierdza ich dostarczenia?
Offline angoango  
#20 Wysłane : 6 maja 2013 15:52:15
angoango

Pozdrawiam

Pozdrawiam.

Witam ponownie, niestety w dalszym ciągu nikt nie potwierdził odbioru kolejnych wiadomości wysłanych na e-mail : elzbieta.skrobisz@katowice.eu oraz eskrobisz@um.katowice.pl. Wiadomości wysłane 01.04.2013 x2, 03.04.2013, 05.04.2013 i ostatnie 24.04.2013. Nie wiem na jakim etapie sprawa ani też kiedy planowana jest odpowiedź na nią. Wszystko zostało bardzo wyraźnie i jasno opisane, zał. zdjęcia i dodatkowo Straż Miejska miała telefoniczne zgłoszenia pod nr 986. Proszę zatem Kierownika Referatu i wypowiedź a najlepiej wysłanie wiadomości zwrotnej na e-mail z którego wysłane było zgłoszenie. Dlaczego Pani Skrobisz nie potwierdza odbioru wiadomości nie nie odpowiada na zapytania skoro taki mail podawany jest na forum?
Użytkownicy przeglądający ten temat
Guest (2)
2 strony12>
Skok do forum