logo
Witamy Gościa! Aby wykorzystać wszystkie możliwości proszę Zaloguj albo Rejestruj.

Zgłoszenie

Icon
Error

4 strony123>»
Opcje
Idź do ostatniego postu Idź do pierwszego nieprzeczytanego
Offline d.drzeniecki  
#1 Wysłane : 9 października 2013 05:00:05
d.drzeniecki

Ranga: Expert Boarder

Grupy: Registered
Przyłączony: 2011-09-07

Dziękuję: 2 razy
Podziękowano: 2 raz (y) w 1 postu (ów)
Witam,

Miasto planuje przebudowę tej bardzo ważnej ulicy, kiedy zostanie wyłożony projekt do wglądu dla mieszkańców?
Offline Paweł Niewiadomski  
#2 Wysłane : 17 października 2013 19:09:59
Paweł Niewiadomski

Ranga: Senior Boarder

Przyłączony: 2011-03-30

Podziękowano: 4 raz (y) w 3 postu (ów)
Witam,
Czy można oczekiwać zwężenia ulicy do 1 pasa na odcinku pl Wolności- Mickiewicza, poprowadzenie ścieżki rowerowej i zrobienie ta strefy 30 km/h?
Być może warto pomyśleć nad zrobieniem alei na wzór Mini La Rambli z pasem spacerowym pośrodku i pojedynczym pasem drogowy po bokach (parkingi wystarczą w uliczkach bocznych):
UserPostedImage
UserPostedImage
UserPostedImage

Sokolska dziś
UserPostedImage
Jak mogłoby być (koncepcja typu paintbrush):
UserPostedImage

Pozdrawiam,
Paweł Niewiadomski
Offline Piotr  
#3 Wysłane : 18 października 2013 10:23:56
Piotr

Przyłączony: 2013-04-17

Dziękuję: 11 razy
Podziękowano: 16 raz (y) w 11 postu (ów)
Pawle, pomysł bardzo ciekawy, ale obawiam się, że nikt w UM Katowice nie myśli w ten sposób o przyszłości ul. Sokolskiej.

Na chwilę obecną tworzony projekt zakłada, że "w ramach planowanych prac przewiduje się wykonanie remontu chodników, wjazdów, jezdni oraz budowę oświetlenia ulicznego. W przypadku kiedy pozwolą na to warunki terenowe oraz w przypadku przyzwolenia mieszkańców (projekt podlegać będzie konsultacjom społecznym) to ścieżka rowerowa będzie wybudowana".

Liczę, że "warunki terenowe" pozwolą na odpowiednią infrastrukturę dla rowerzystów, w razie czego trzeba o tym pamiętać w trakcie konsultacji.
Stowarzyszenie Rowerowe Katowice
facebook.com/rowerowekatowice
#4 Wysłane : 21 października 2013 12:00:47
Paweł Niewiadomski

Tak jest:

UserPostedImage

Tak mogłoby być. Auto z lewej na dole jest nieco przekłamane w swej perspektywie, ale tylko po to, aby nie zasłaniało proponowanego podziału linii:

UserPostedImage
Offline MZUiM Katowice  
#5 Wysłane : 24 października 2013 04:29:35
MZUiM Katowice

Ranga: Moderator

Grupy: MZUiM
Przyłączony: 2012-11-12

Dziękuję: 5 razy
Podziękowano: 69 raz (y) w 68 postu (ów)
W odpowiedzi na powyższe posty Miejski Zarząd Ulic i Mostów w Katowicach informuje, iż obecnie trwa faza projektowania w/w ulicy.
Z chwilą zakończenia prac projektowych zostanie on zamieszczony na platformie.
Następnie zostaną ogłoszone konsultacje społeczne dla przebudowy w/w ulicy.
Regulamin Platformy Konsultacji Społecznych Pkt 1 "PLATFORMA NIE SŁUŻY DO SKŁADANIA SKARG I WNIOSKÓW"
Offline BRV  
#6 Wysłane : 26 października 2013 18:16:11
BRV

Ranga: Gold Boarder

Przyłączony: 2012-01-31

Dziękuję: 116 razy
Podziękowano: 30 raz (y) w 26 postu (ów)
Panie Pawle - bardzo dobry pomysł.

Ulicy Sokolskiej napewno nie można zamykać dla ruchu aut, ale uporządkowanie tego, co tam się dzieje, uspokojenie ruchu, jest jaknajbardziej wskazane.
Mam nadzieję, że UM bardzo poważnie potraktuje tą propozycję, gdyż jest naprawdę dobra.

Dodam jeszcze, że ścieżka rowerowa to już absolutna konieczność na tej ulicy.
#7 Wysłane : 4 listopada 2013 19:04:59
Paweł Niewiadomski

Napisał: " Idź do cytowanego postu.
W odpowiedzi na powyższe posty Miejski Zarząd Ulic i Mostów w Katowicach informuje, iż obecnie trwa faza projektowania w/w ulicy.

Do kogo, jako projektanta, mogę się zwrócić na etapie projektowania z sugestiami (zarówno tymi jak i innymi) dotyczącymi tej ulicy?
#8 Wysłane : 4 listopada 2013 19:20:52
Paweł Niewiadomski

Panie Pawle - bardzo dobry pomysł.

Ulicy Sokolskiej napewno nie można zamykać dla ruchu aut, ale uporządkowanie tego, co tam się dzieje, uspokojenie ruchu, jest jaknajbardziej wskazane.
Mam nadzieję, że UM bardzo poważnie potraktuje tą propozycję, gdyż jest naprawdę dobra.

Dodam jeszcze, że ścieżka rowerowa to już absolutna konieczność na tej ulicy.

Dziękuję, ja zakładam, że jeśliby utworzyć tam strefę 30km/h to osobna ścieżka rowerowa nie byłaby konieczna - szybkojadący (20-40km/h) mogliby korzystać z ulicy, a powoli jadący (do 20) z tej części "śróddeptakowej".

Ogólna idea jest taka, by centrum po tej stronie torów, okolice kamienic przy 3 Maja, Gliwickiej, Słowackiego, Opolskiej były równo traktowane co te po południowej - jako mieszkaniowe i aby ten ruch tranzytowy między północą, a południem przekierować w stronę Grundmanna, Goeppert-Mayer. Wiadukt kolejowy na Mikołowskiej i tak jest tym wąskim gardłem, więc nie trzeba czekać na przedłużenie Grundmanna jako Zachodnią Obwodnicę Centrum. A na pewno nie warto remontować dwa razy.
Co więcej być może dałoby się nawet zlikwidować światła w prawo z Goeppert-Mayer na Mikołowską, ale to już temat na osobną dyskusję związaną z ul. Słowackiego.
Offline Bartosz Danowski  
#9 Wysłane : 5 listopada 2013 07:50:41
Bartosz Danowski

Przyłączony: 2013-06-27

Podziękowano: 19 raz (y) w 17 postu (ów)
Myślę, że propozycja zwężenia Sokolskiej jest zbyt skromna. Proponuję zamknąć Sokolską dla ruchu! Dalej trzeba zamknąć jeszcze kilka innych ulic (może Francuska, Damrota, etc.) pozwalających przejechać z jednej strony Katowic na drugą. Deptaków i dróg na rowery nigdy dość!

Tylko potem proszę się nie dziwić, że centrum wymiera, że mamy zapijaczoną Mariacką i GK w centrum a poza tym nic więcej co przyciąga ludzi.

Każda zmiana struktury komunikacyjnej miasta powinna zacząć się od podstaw. Najpierw należy zaproponować alternatywne możliwości poruszania się a potem można zmieniać to co jest. Zacznijmy od:

- budowy nowych dróg pozwalających dostać się sprawnie z jednej strony miasta na drugą,
- budowy centrów przesiadkowych,
- optymalizacji i rozbudowy komunikacji miejskiej,

A potem zmieniajmy Sokolską czy inne istniejące już ulice. W przeciwnym wypadku będzie gorzej niż jest.
Offline Piotr  
#10 Wysłane : 5 listopada 2013 15:10:48
Piotr

Bartoszu, przecież alternatywa dla Sokolskiej już jest - Grundmanna i Goeppert-Mayer (wąskie gardło pod wiaduktem to osobna sprawa, nic tu nie zmieniająca), jak wyżej wspomniał Paweł. Poza tym nie chodzi o całkowite zamykanie dla aut, a jedynie o uspokojenie ruchu i umożliwienie bezpiecznego poruszania się innym uczestnikom ruchu, nie tylko kierowcom samochodów.

Wg mnie trzeba przyjąć do wiadomości, że w dużym mieście korki nigdy całkowicie nie znikną, a w Katowicach i tak średnia prędkość poruszania się samochodem jest największa spośród dużych miast w Polsce.
#11 Wysłane : 5 listopada 2013 20:20:45
Paweł Niewiadomski

Myślę, że propozycja zwężenia Sokolskiej jest zbyt skromna. Proponuję zamknąć Sokolską dla ruchu! Dalej trzeba zamknąć jeszcze kilka innych ulic (może Francuska, Damrota, etc.) pozwalających przejechać z jednej strony Katowic na drugą. Deptaków i dróg na rowery nigdy dość!

Tylko potem proszę się nie dziwić, że centrum wymiera, że mamy zapijaczoną Mariacką i GK w centrum a poza tym nic więcej co przyciąga ludzi.

Każda zmiana struktury komunikacyjnej miasta powinna zacząć się od podstaw. Najpierw należy zaproponować alternatywne możliwości poruszania się a potem można zmieniać to co jest. Zacznijmy od:

- budowy nowych dróg pozwalających dostać się sprawnie z jednej strony miasta na drugą,
- budowy centrów przesiadkowych,
- optymalizacji i rozbudowy komunikacji miejskiej,

A potem zmieniajmy Sokolską czy inne istniejące już ulice. W przeciwnym wypadku będzie gorzej niż jest.

Proponuję, aby zamiast przesadnych frazesów o zamykaniu, ustosunkował się Pan do konkretnego argumentu o wąskim gardle.
Ja natomiast ustosunkuję się do Pana stwierdzeń.
Przede wszystkim są one niespójne - pisze Pan o przejeżdżaniu z jednej strony miasta na drugą i wyciąga z tego wniosek o wymieraniu centrum. Zapewniam Pana, ze centrum nie będzie żyć od tego, że będzie można przejechać przez nie. Natomiast jest jasne, że hałas i smród na Sokolskiej, a przede wszystkim brak spokoju wokół zniechęca do mieszkania tam. Dlaczego ludzie cenią sobie mieszkanie np na Rybnickiej, a na ulicy Warszawskiej jest mnóstwo pustostanów? Odpowiedź jest jasna. Dwupasówka pod oknami, brak zieleni.
Offline Bartosz Danowski  
#12 Wysłane : 7 listopada 2013 12:51:46
Bartosz Danowski

Proponuję, aby zamiast przesadnych frazesów o zamykaniu, ustosunkował się Pan do konkretnego argumentu o wąskim gardle.
Ja natomiast ustosunkuję się do Pana stwierdzeń.
Przede wszystkim są one niespójne - pisze Pan o przejeżdżaniu z jednej strony miasta na drugą i wyciąga z tego wniosek o wymieraniu centrum. Zapewniam Pana, ze centrum nie będzie żyć od tego, że będzie można przejechać przez nie. Natomiast jest jasne, że hałas i smród na Sokolskiej, a przede wszystkim brak spokoju wokół zniechęca do mieszkania tam. Dlaczego ludzie cenią sobie mieszkanie np na Rybnickiej, a na ulicy Warszawskiej jest mnóstwo pustostanów? Odpowiedź jest jasna. Dwupasówka pod oknami, brak zieleni.

Zacznijmy od tego, że od dawna Katowice mają problem z przejazdem z jednej strony na drugą. Jest tego zbyt mało a to co jest nie pozwala na sprawne poruszanie się. Wąskie gardło na Mikołowskiej to fakt tak oczywisty jak to, że 2 + 2 = 4. Grundmanna i Goeppert-Mayer może i jest alternatywą ale dostać się na nią wcale nie jest tak łatwo. Da się tam wjechać od Gliwickiej (a na nią można wjechać m.in. od sokolskie i placu wolności) lub od Chorzowskiej. Jadąc od strony Mikołowskiej Sokolska jest naturalnym i wygodnym kanałem komunikacyjnym dla którego Grundmanna i Goeppert-Mayer nie jest dobrą alternatywą.

Najpierw trzeba rozwiązać m.in. problem wąskiego gardła (czyli alternatywnych sposobów poruszania się) a potem można zamykać, ograniczać i blokować ruch w innych miejscach. Taka jest właściwa kolejność a niestety w Katowicach nie ma jasnego planu i konsekwentnych działań. Wszystko jest robione na hurra i opiera się na braku wizji jednego człowieka lub na wybranych i pozbawionych jednostkowo sensu pomysłach społeczników czy pismaków.

Panie Pawle Warszawska i pustostany nie są zbyt dobrym przykładem. Ludzie nie chcą tam mieszkać z powodu menelstwa i bandytyzmu w tej okolic. Jeszcze wiele lat minie zanim ta okolica się ucywilizuje. Pierwszym krokiem jest wpuszczeniem tam studentów i konsekwentna eliminacja patologi która zamieszkuje budynki w tamtej okolicy.

Oczywiście przejazd z jednej strony miasta na drugą nie gwarantuje, że centrum będzie żyć. Jednak pozwoli wygodnie do niego dojechać i zatrzymać. Chcąc iść do centrum do teatru czy do restauracji jedzie się samochodem i jakoś trzeba się tam dostać. Jeżeli nie da się przedostać z jednej strony na drugą to mieszkańcy np. Brynowa znajdą sobie nowe centrum i rozrywki w zapowiadanej galerii handlowej przy Kościuszki. Natomiast mieszkańcy Koszutki będą gościć w SCC bo tam będą mieli wygodniejszy dojazd.

Nie jestem szczególnie przywiązany do samochodu, specjalnie kupiłem mieszkanie w śródmieściu Katowic, ale z samochodu korzystam i za każdym razem klnę gdy mam przejechać z jednej strony miasta na drugą. Unikam tego i regularnie rezygnuje z wielu atrakcji wyłącznie z dwóch powodów:

- brak możliwości dostania się na miejsce - obecna komunikacja jest średnią alternatywą dla samochodu,
- dymu papierosowego,

Miasto nie może tylko zamykać i ograniczać ruchu samochodowego ale musi zaproponować alternatywne rozwiązania a dopiero potem można realizować wizje opisane na początku.

Piotrze cieszy mnie niezmiernie fakt, że Katowic są w czołówkach miast w których ruch odbywa się najpłynniej. Myślę, że to doskonały argument za tym by to zmienić na gorsze...
Offline MZUiM Katowice  
#13 Wysłane : 18 listopada 2013 10:14:02
MZUiM Katowice

Miejski Zarząd Ulic i Mostów w Katowicach informuje, iż podtrzymuje stanowisko zawarte w poprzedniej odpowiedzi, stanowiącej fragment niniejszego postu.

Do kogo, jako projektanta, mogę się zwrócić na etapie projektowania z sugestiami (zarówno tymi jak i innymi) dotyczącymi tej ulicy?
Regulamin Platformy Konsultacji Społecznych Pkt 1 "PLATFORMA NIE SŁUŻY DO SKŁADANIA SKARG I WNIOSKÓW"
Offline marcinK  
#14 Wysłane : 18 listopada 2013 22:42:45
marcinK

Przyłączony: 2011-06-07

Jaki jest sens projektowania bez konsultacji. Przecież nikt nie przerobi później projektu, gdy przypadkiem okaże się on bezsensowny. Może lepiej skonsultować z mieszkańcami założenia projektu.... no ale może sie mylę:laugh:
Offline Dawid Ślusarczyk  
#15 Wysłane : 20 listopada 2013 13:29:08
Dawid Ślusarczyk

Ranga: Platinum Boarder

Przyłączony: 2011-03-29
Polska

Dokładnie - Urząd Miasta Katowice dokłada sobie zbędnej pracy - sobie i wykonawcom projektów. Nikt nie lubi robić tego samego dwa razy a konsultowanie dopiero gotowego projektu bez konsultacji założeń musi skutkować koniecznością modyfikacji projektu.

Jestem ciekaw kiedy Państwo sobie to uzmysłowią. Proszę spróbować posawić się w roli mieszkańca - przyszłego użytkownika tej przestrzeni - lub projektanta.
Offline MZUiM Katowice  
#16 Wysłane : 11 grudnia 2013 07:27:02
MZUiM Katowice

W odpowiedzi na Państwa powyższe posty, Miejski Zarząd Ulic i Mostów w Katowicach w załaczeniu prezentuje koncepcję przebudowy ul. Sokolskiej w Katowicach.
Załączniki:
Opisul.Sokolska.doc 25 KB, pobrane 88 czas (s).
SOKOLSKA.pdf 1,276 KB, pobrane 126 czas (s).
Offline BRV  
#17 Wysłane : 11 grudnia 2013 13:35:07
BRV

Ranga: Gold Boarder

Przyłączony: 2012-01-31

Dziękuję: 116 razy
Podziękowano: 30 raz (y) w 26 postu (ów)
Dziękujemy za te materiały :)

Chciałbym zapytać o kilka spraw:
pierwsza dotyczy kwestii materiałów, z jakich planuje się wykonać jezdnię, chodniki, meijsca postojowe itd. Bardzo dobrze, że nawierzchnia miejsc postojowych i zatok dla pojazdów komunikacji miejskiej będzie wykonana z kostki granitowej/bazaltowej.
Dlaczego jednak chodniki proponuje wykonać się z kostki betnowej? Rozważana jest możliwość użycia materiałów lepszej jakości, bardziej pasujących do ulicy Sokolskiej?
Bardzo podoba mi się szeroki chodnik przed gmachem Filiharmonii Śląskiej. Nie wydaje mi się jednak, żeby wykonanie go z betonowej kostki było najlepszym pomysłem. Szczególnie, że nieopodal jest plac Wolności, który jest w tej chwili przebudowywany, a nowe chodniki będą przecież granitowe (jak na 3go Maja).

Mam także pytanie dotyczące kwestii zabezpieczenia chodników wzdłuż ulicy Sokolskiej słupkami uniemożliwiającymi parkowanie samochodów na chodnikach (tak, aby uniemożliwić jakikolwiek postój pojazdu poza wyznaczonymi miejscami parkingowymi z bazaltowej kostki). Na mapce, która została udostępniona, nie widzę zaznaczonych barier/słupków itd.
Rozumiem, że ich brak na mapie wynika tylko z uproszczenia schematu (na mapce brakuje także chociażby przejść dla pieszych itd.)?
Nie wyobrażam sobie, żeby tego elemantu infrastruktury zabrakło. Nie chcemy chyba, żeby świeżo wyremontowane chodniki itd. zostały rozjechane przez kierowców.

Chciałbym także zapytać, dlaczego nie przewiduje się budowy wzdłuż ulicy Sokolskiej ścieżki rowerowej? Znalazało się miejsce na dodatkowy pas ruchu, a ścieżki zabrakło...
Rozumiem, że ten błąd popełniony przez projektantów zostanie naprawiony?

Pozdrawiam :)
Offline Bartosz Danowski  
#18 Wysłane : 11 grudnia 2013 14:17:20
Bartosz Danowski

Cieszy mnie odejście od płyt granitowych i wybór innych materiałów. Te płyty to jakaś zaraza i dziadostwo z Chin. Mariacka po ledwie kilku latach wygląda jakby przeszła ciężkie bombardowanie. 3-maja jeszcze nie jest skończona i wygląda podobnie. Strach pomyśleć co będzie po pierwszej mocniejszej zimie.
Offline Piotr  
#19 Wysłane : 16 grudnia 2013 10:04:57
Piotr

Dziękuję za udostępnienie koncepcji.
Mam nadzieję, że zostaną do niej wprowadzone odpowiednie zmiany, gdyż w takiej formie inwestycja jest nieakceptowalna.

Nie jestem zadowolony, że nie zaplanowano żadnych metod uspokojenia ruchu, nie wspominając o propozycji Pawła Niewiadomskiego z pierwszej strony tematu - jeśli nie pozwala na to np. ruch autobusów, to wypadałoby taki argument przedstawić.

1. Brakuje jakiejkolwiek infrastruktury rowerowej.

Zgodnie z Polityką Rowerową Katowic (który to dokument mam nadzieję zostanie niedługo uchwalony) są wyznaczone poniższe cele:
"- zwiększenia zakresu dostępności miasta dla ruchu rowerowego,
- uczynienia Katowic miastem przyjaznym dla poruszających się rowerami,
- stworzenia środowiska, w którym rowerzysta będzie czuł się bezpiecznie i miał poczucie
wygody porównywalnej do tej, jaką osiąga się korzystając z innych środków transportu,
co winno doprowadzić do takiego wzrostu udziału ruchu rowerowego we wszystkich podróżach w
mieście, aby odgrywał istotną rolę w ograniczaniu problemów transportowych miasta."

Również w już obowiązującym Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego miasta Katowice znajdują się zapisy:
IX. KIERUNKI ROZWOJU TRANSPORTU, §1. GENERALNE ZASADY ROZWOJU SYSTEMU TRANSPORTOWEGO
"(...) 7. rozbudowa sieci ścieżek i tras rowerowych wraz z infrastrukturą; (..)"

XV. UZASADNIENIE, 2. SYNTEZA USTALEŃ STUDIUM
"2. 14. Rozbudowa sieci tras i dróg rowerowych wraz z infrastrukturą. Zakłada się znaczącą rozbudowę
tras i dróg rowerowych wraz z infrastrukturą (miejsca parkingowe i stojaki dla rowerów). System tras
i dróg rowerowych powinien zapewnić bezpieczne poruszanie się w dogodnych warunkach
środowiskowych, a także dostępność dla ruchu rowerowego centrum miasta, innych skupisk miejsc
pracy i usług oraz terenów rekreacyjnych.(...)"

Zaprezentowana koncepcja nie jest zgodna z powyższymi zapisami.

Wg moich wstępnych (i amatorskich, trzeba dodać) obliczeń, możliwe jest wyznaczenie jednokierunkowych półtorametrowych pasów rowerowych na całej długości planowanej przebudowy po obu stronach jezdni, poprzez:
- zwężenie pasów jezdni z 3,5m do 3,25m w obrębie skrzyżowań z ul. Mickiewicza i Piotra Skargi (3,5m mają pasy na drodze ekspresowej lub czasem nawet na autostradzie; nie ma żadnego racjonalnego powodu, dla którego miałyby one być tak szerokie na ul. Sokolskiej. 3,25m jest wartością minimalną dla drogi klasy Z na terenie zabudowanym. Autobusom wystarczyłaby nawet szerokość 3m).
- zwężenie zatok/miejsc postojowych do 2m (minimalna szerokość wg przepisów)
- lekkie zwężenie chodników, jednak nawet w najwęższych miejscach miałyby one conajmniej minimalną przepisową szerokość 1,5m.

Ten ostatni element nie powinien być stosowany gdyż jest to pogarszanie warunków ruchu pieszego, ale w większej części ul. Sokolskiej chodnik i tak jest wystarczająco szeroki (2 - 3m). Ew. na odcinku od ul. Mickiewicza do DTŚ można zaprojektować DDR wzdłuż chodnika, z uwagi na wzmożony ruch autobusowy.

Alternatywnie można zbudować dwukierunkową ścieżkę rowerową (oczywiście asfaltową; o szer. 2m) wzdłuż chodnika po całej wschodniej stronie, wraz ze zwężeniami jezdni i miejsc postojowych, o których napisałem powyżej. W takim przypadku szerokość chodników powinna zostać nienaruszona.

Jednak wg mnie ul. Sokolska dobrze się nadaje do wyznaczenia właśnie pasów rowerowych - niech Katowice dołączą do innowacyjnych miast stosujących dobre i tanie rozwiązania :)

2. Przystanki.
Przesunięcie przystanku autobusowego bliżej ul. Piotra Skargi jest wg mnie dobrym pomysłem, ale zaraz za nim w stronę DTŚ zaczynają się pasy, na których stojące samochody będą blokowały przejazd autobusu (i utrudniały odjazd autobusu spod przystanku). Proponuję wytyczenie buspasu, który wyglądałby mniej więcej tak (niebieski pas):
UserPostedImage

W dużej mierze z tego buspasa korzystałyby też autobusy jadące z Piotra Skargi/Mickiewicza do Zagłębia.

3. Przejścia dla pieszych.
Uważam, ze na omawianym odcinku ul. Sokolskiej jest za mało przejść dla pieszych. Oprócz istniejących, wnioskuję o wyznaczenie ich w poprzek ul. Sokolskiej:
- przy skrzyżowaniu z ul. Piotra Skargi (gdzie i tak będzie sygnalizacja świetlna)
- w okolicy skrzyżowania z ul. Zabrską i Chopina, bez stosowania sygnalizacji świetlnej.
- przy planowanym przesuniętym przystanku autobusowym, nad istniejącym przejściem podziemnym - wiele przykładów z innych miast pokazuje, że ludzie wolą przejście w poziomie jezdni nawet jeśli mają do wyboru przejście podziemne. W tym przypadku również można dać taki wybór.

Oprócz tego wszystkie przejścia dla pieszych nieposiadające sygnalizacji świetlnej powinny mieć po środku ul. Sokolskiej azyle dla pieszych, o ile warunki pozwolą na takie rozwiązanie - znacznie zwiększy to bezpieczeństwo niechronionych uczestników ruchu.
thanks 1 użytkownik podziękował Piotr za ten post.
BRV na 2015-02-12
Offline MZUiM Katowice  
#20 Wysłane : 13 stycznia 2014 06:11:16
MZUiM Katowice

W odpowiedzi na powyższe trzy posty Miejski Zarzą Ulic i Mostów w Katowicach informuje, iż treść Państwa zapytań została przekazana projektantowi celem odniesienia się do przedstawionych w nich propozycji.
Użytkownicy przeglądający ten temat
Guest
4 strony123>»
Skok do forum