Dziękuję za udostępnienie koncepcji.
Mam nadzieję, że zostaną do niej wprowadzone odpowiednie zmiany, gdyż w takiej formie inwestycja jest nieakceptowalna.
Nie jestem zadowolony, że nie zaplanowano żadnych metod uspokojenia ruchu, nie wspominając o propozycji Pawła Niewiadomskiego z pierwszej strony tematu - jeśli nie pozwala na to np. ruch autobusów, to wypadałoby taki argument przedstawić.
1. Brakuje jakiejkolwiek infrastruktury rowerowej. Zgodnie z Polityką Rowerową Katowic (który to dokument mam nadzieję zostanie niedługo uchwalony) są wyznaczone poniższe cele:
"- zwiększenia zakresu dostępności miasta dla ruchu rowerowego,
- uczynienia Katowic miastem przyjaznym dla poruszających się rowerami,
- stworzenia środowiska, w którym rowerzysta będzie czuł się bezpiecznie i miał poczucie
wygody porównywalnej do tej, jaką osiąga się korzystając z innych środków transportu,
co winno doprowadzić do takiego wzrostu udziału ruchu rowerowego we wszystkich podróżach w
mieście, aby odgrywał istotną rolę w ograniczaniu problemów transportowych miasta."
Również w już obowiązującym Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego miasta Katowice znajdują się zapisy:
IX. KIERUNKI ROZWOJU TRANSPORTU, §1. GENERALNE ZASADY ROZWOJU SYSTEMU TRANSPORTOWEGO
"(...) 7. rozbudowa sieci ścieżek i tras rowerowych wraz z infrastrukturą; (..)"
XV. UZASADNIENIE, 2. SYNTEZA USTALEŃ STUDIUM
"2. 14. Rozbudowa sieci tras i dróg rowerowych wraz z infrastrukturą. Zakłada się znaczącą rozbudowę
tras i dróg rowerowych wraz z infrastrukturą (miejsca parkingowe i stojaki dla rowerów). System tras
i dróg rowerowych powinien zapewnić bezpieczne poruszanie się w dogodnych warunkach
środowiskowych, a także dostępność dla ruchu rowerowego centrum miasta, innych skupisk miejsc
pracy i usług oraz terenów rekreacyjnych.(...)"
Zaprezentowana koncepcja nie jest zgodna z powyższymi zapisami.
Wg moich wstępnych (i amatorskich, trzeba dodać) obliczeń, możliwe jest wyznaczenie jednokierunkowych półtorametrowych pasów rowerowych na całej długości planowanej przebudowy po obu stronach jezdni, poprzez:
- zwężenie pasów jezdni z 3,5m do 3,25m w obrębie skrzyżowań z ul. Mickiewicza i Piotra Skargi (3,5m mają pasy na drodze ekspresowej lub czasem nawet na autostradzie; nie ma żadnego racjonalnego powodu, dla którego miałyby one być tak szerokie na ul. Sokolskiej. 3,25m jest wartością minimalną dla drogi klasy Z na terenie zabudowanym. Autobusom wystarczyłaby nawet szerokość 3m).
- zwężenie zatok/miejsc postojowych do 2m (minimalna szerokość wg przepisów)
- lekkie zwężenie chodników, jednak nawet w najwęższych miejscach miałyby one conajmniej minimalną przepisową szerokość 1,5m.
Ten ostatni element nie powinien być stosowany gdyż jest to pogarszanie warunków ruchu pieszego, ale w większej części ul. Sokolskiej chodnik i tak jest wystarczająco szeroki (2 - 3m). Ew. na odcinku od ul. Mickiewicza do DTŚ można zaprojektować DDR wzdłuż chodnika, z uwagi na wzmożony ruch autobusowy.
Alternatywnie można zbudować dwukierunkową ścieżkę rowerową (oczywiście asfaltową; o szer. 2m) wzdłuż chodnika po całej wschodniej stronie, wraz ze zwężeniami jezdni i miejsc postojowych, o których napisałem powyżej. W takim przypadku szerokość chodników powinna zostać nienaruszona.
Jednak wg mnie ul. Sokolska dobrze się nadaje do wyznaczenia właśnie pasów rowerowych - niech Katowice dołączą do innowacyjnych miast stosujących dobre i tanie rozwiązania :)
2. Przystanki.Przesunięcie przystanku autobusowego bliżej ul. Piotra Skargi jest wg mnie dobrym pomysłem, ale zaraz za nim w stronę DTŚ zaczynają się pasy, na których stojące samochody będą blokowały przejazd autobusu (i utrudniały odjazd autobusu spod przystanku). Proponuję wytyczenie buspasu, który wyglądałby mniej więcej tak (niebieski pas):

W dużej mierze z tego buspasa korzystałyby też autobusy jadące z Piotra Skargi/Mickiewicza do Zagłębia.
3. Przejścia dla pieszych.Uważam, ze na omawianym odcinku ul. Sokolskiej jest za mało przejść dla pieszych. Oprócz istniejących, wnioskuję o wyznaczenie ich w poprzek ul. Sokolskiej:
- przy skrzyżowaniu z ul. Piotra Skargi (gdzie i tak będzie sygnalizacja świetlna)
- w okolicy skrzyżowania z ul. Zabrską i Chopina, bez stosowania sygnalizacji świetlnej.
- przy planowanym przesuniętym przystanku autobusowym, nad istniejącym przejściem podziemnym - wiele przykładów z innych miast pokazuje, że ludzie wolą przejście w poziomie jezdni nawet jeśli mają do wyboru przejście podziemne. W tym przypadku również można dać taki wybór.
Oprócz tego wszystkie przejścia dla pieszych nieposiadające sygnalizacji świetlnej powinny mieć po środku ul. Sokolskiej azyle dla pieszych, o ile warunki pozwolą na takie rozwiązanie - znacznie zwiększy to bezpieczeństwo niechronionych uczestników ruchu.