Niestety nie widzę na forum wątku dotyczącego promocji samego miasta (jest wątek dot. promocji PKSpoł.), dlatego postanowiłem takowy założyć. Jeśli Katowice mają przyciągnąć młodych ludzi, a jak wiadomo tylko tak można zapewnić rozwój i dobre prosperowanie miasta, to należy przyjąć dobrą strategię. W dniu wczorajszym w internecie pojawił się
film grupy hedonskate, który w ciągu kilkunastu godzin został obejrzany przez ponad 5 tys. osób (zapewne głównie młodych). Jeden z komentarzy na facebook.com do filmu brzmiał:
"Chyba najlepszy film promujący Katowice jaki widziałem:)". Dość wymowne.
Filmik pokazuje oprócz kilku tricków rolkarskich pewne miejsca w mieście. Wszystko w konwencji młodzieżowej. Nie wiem ile jest w Polsce skateparków z prawdziwego zdarzenia, ale przypuszczam, że niewiele. Być może pomysłem na pokazanie świeżego, atrakcyjnego wizerunku miasta byłoby stworzenie większego skateparku, na miarę tych amerykańskich i ściągnięcie na jego otwarcie jakiegoś znanego sportowca z tej dziedziny. Nie przypuszczam, żeby takie wydarzenie w Polsce mogło zostać pominięte przez media (i nie mam tu na myśli mediów regionalnych, tylko mainstream).
Władze miejskie wydają mnóstwo pieniędzy na promocję. Może taki plan byłby dobrym pomysłem na przyciągnięcie młodzieży. Mam świadomość, iż niedawno wybudowano skatepark na osiedlu paderewskiego, jednak z tego co wiem nie ma w nim nawet jednej rampy, więc o "rozmachu" w projektowaniu nie można mówić, a takie projekty na pewno ocieplają wizerunek miasta.
[video]http://vimeo.com/33288040[/video]