Ranga: Fresh Boarder
Grupy: Registered
Przyłączony: 2011-08-16 Posty: 2
|
Nie wiem czy jest to właściwe miejsce do zgłaszania tego typu spraw, ale nie znalazłem innego. Problem dotyczy trasy rowerowej 103. Na temat błędów przy jej wytyczaniu i realizacji czytałem sporo, sam naocznie też poznałem wiele kuriozalnych rozwiązań. Jednak wczoraj wraz z żoną poznaliśmy na własnej skórze skutki pewnych nieprzemyślanych działań na tej trasie. Chodzi o konkretne miejsce, które jest na prawdę niebezpieczne i w którym moja żona uległa wypadkowi doznając poważnych potłuczeń włącznie z lekkim wstrząśnieniem mózgu. Jadąc wspomnianym szlakiem przez las od strony ul. Bocheńskiego w stronę Panewnik przed torami kolejowymi wyjeżdża się z lasu z dość dobrej, leśnej drogi na krótki ok 10 m odcinek wysypany grubą warstwą luźnego, nieubitego żwiru. Mało kto spodziewa się tak nagłej zmiany nawierzchni, która z perspektywy nadjeżdżającego rowerzysty nie wygląda groźnie. Jednak nawet przy niezbyt dużej prędkości można w tym miejscu mieć kłopoty z utrzymaniem równowagi. Efekt jest podobny jak wjechanie z twardej nawierzchni w głęboki piasek. Nie oczekuję, że leśne ścieżki będą wyrównywane i naprawiane. Sporo jeździmy w znacznie trudniejszym terenie, w górach. Jednak jeśli już ktoś wytycza trasę i dokonuje napraw na tej trasie, to oczekuję, że robi to z głową i że ma to zwiększyć bezpieczeństwo i komfort, a nie spowodować zwiększenie zagrożeń. Sądzę, że nie byłoby wielkim problemem utwardzenie tego nieprzyjemnego i niebezpiecznego miejsca, tak by nie doszło tam w przyszłości do kolejnych wypadków. Jacek G.
|
|
|
|
Ranga: Moderator
Grupy: WIN
Przyłączony: 2011-02-18 Posty: 492
Dziękuję: 1 razy Podziękowano: 56 raz (y) w 51 postu (ów)
|
Prosimy o dokładne sprecyzowanie występowania omawianego niebezpiecznego miejsca np.: w rejonie jakiej ulicy się znajduje.
|
|
|
|
Ranga: Fresh Boarder
Przyłączony: 2011-08-16 Posty: 2
|
Wydział Inwestycji MZ napisał:Cytat:Prosimy o dokładne sprecyzowanie występowania omawianego niebezpiecznego miejsca np.: w rejonie jakiej ulicy się znajduje. Chodzi o miejsce, gdzie szlak rowerowy biegnący przez las od strony ulic Upadowa, Załęska Hałda wychodzi z lasu przed przejazdem kolejowym przy zbiegu ul. Ogrodowa/Wybickiego. Załączam mapkę http://www.katowice.eu/f...mages/Mapka_szlak103.png . -- Jacek G. Edytowane przez moderatora 10 września 2012 10:22:29
| Powód: Nie podano
|
|
|
|
Ranga: Moderator
Grupy: WIN
Przyłączony: 2011-02-18 Posty: 492
Dziękuję: 1 razy Podziękowano: 56 raz (y) w 51 postu (ów)
|
Nawierzchnia na wskazanym miejscu wykonana jest, jak całość trasy rowerowej przebiegającej przez teren leśny, z utwardzonego żużla (materiał przyjęty i zaakceptowany przez Nadleśnictwo Katowice). Przypuszczalnie, wskazane niebezpieczne miejsce jest prawdopodobnie pozostałością po punkcie wypoczynkowym, którego nawierzchnia była wykonana w taki sam sposób, a który został zdewastowany.
|
|
|
|
Ranga: Junior Boarder
Przyłączony: 2011-07-05 Posty: 26
|
...co nie zmienia faktu, że miejsce to powinno zostać przywrócone do stanu używalności :)
Pozdrawiam Aleksander Zamorski
|
|
|
|
Skok do forum