Witam!
Postanowiłem założyć nowy temat, ponieważ miasto nie podejmuje należytych kroków aby ucywilizować łącznik ulicy Wilczewskiego z ulicą Armii Krajowej. Przedstawiciele władz miasta od lat podkreślają, iż istnieje potrzeba i plan przebudowy przejścia. Niestety lata mijają a sytuacja jest coraz gorsza.
Na wstępie chciałbym odnieść się do roli jaką pełni tytułowy łącznik. Jest to przejście łączące Kąty Piotrowickie czyli kilka osiedli w tym osiedle Miłe Zacisze z przystankami, z których autobusy kursują z wysoką częstotliwością. Ponadto mieszkańcy korzystają z przejścia aby dojść do punktów usługowych usytuowanych na osiedlu Bażantowo. A więc nie sposób nie zauważyć popularności tego miejsca. Warto również podkreślić, iż teren usytuowany pomiędzy cmentarzem a zabudowaniami pełni również rolę rekreacyjną.
Problemem łącznika i terenu zielonego jest:
1) Brak utwardzonych ścieżek, co powoduje, że w okresie jesienno-zimowym korzystanie z tego przejścia jest problematyczne. Błoto i stojąca woda powodują brak możliwości przejścia bez zabrudzenia obuwia i ubrań.
2) Brak oświetlenia powoduje, iż po zmroku miejsce staje się niebezpieczne i nie przyjazne a zatem ogranicza dostępność do komunikacji miejskiej mieszkańcom Kątów.
3) Ilość śmieci jest zatrważająca (opisałem ten problem we właściwym wątku).
Uważam, że stworzenie utwardzonego i oświetlonego ciągu pieszego wzdłuż rowu piotrowickiego jest konieczne i pożądane przez mieszkańców. Ponadto w obliczu planów budowy linii tramwajowej łącznik stanie się jeszcze bardziej popularny. Na potwierdzenie moich słów o konieczności wybudowania chodnika odsyłam do uwag zgłaszanych w trakcie konsultacji społecznych dotyczących tramwaju; ww. uwaga była zgłaszana najczęściej.
W związku z powyższym chciałbym się przede wszystkim dowiedzieć jakie plany ma miasto aby ułatwić korzystanie z tego łącznika? Ponadto postuluję o przeanalizowanie możliwości stworzenia skweru pomiędzy cmentarzem a zabudowaniami. Inwestycja nie powinna być droga, ponieważ wystarczyłoby wybudować ścieżki i oświetlenie oraz zadbać o zieleń. Uważam, że takie miejsce jest potrzebne w tym rejonie oraz pozwoliłoby zapanować nad dzikimi wysypiskami śmieci.
[/url]

[url=http://postimage.org/]