W. Rozwoju Miasta napisał:
Cytat:1. PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. nie przedstawiła do Urzędu Miasta Katowice harmonogramu planowanych inwestycji infrastruktury kolejowej w mieście.
Harmonogram nie został przedstawiony ze względu na…
1) To, że takowy nie istnieje nawet w bardzo orientacyjnej formie,
2) To, że UM Katowice dotąd o jego przesłanie nie wystąpił, a zamierza?
3) To, że UM Katowice nie widzi potrzeby uzyskania od PKP PLK informacji nt. harmonogramu inwestycji w tak kluczowej sferze funkcjonowania zarówno mieszkańców jak i samego miasta?
4) Inny powód?
W. Rozwoju Miasta napisał:
Cytat:2. Z uwagi na fakt, że trasa SKR przebiega w śladzie linii E-65, planowanej do modernizacji w ramach programu rządowego pn. „Program budowy i uruchomienia przewozów Kolejami Dużych Prędkości w Polsce” rozwiązania infrastrukturalne dla obsługi KDP i SKR powinny być spójne. Wobec powyższego, podjęcie dalszych działań związanych z realizacją SKR będzie możliwe po przyjęciu rozwiązań dotyczących modernizacji linii E-65.
Czyli powyższe mogę rozumieć jako gwarancję udzielaną przez UM Katowice na to, że remont sieci kolejowej oraz jego skutki na obszarze Katowic w żaden sposób nie utrudnią realizacji SKR czy (prze)budowy stacji kolejowych w mieście i że nie dojdzie do sytuacji, w której okaże się, że zbudowanie lub poprowadzenie infrastruktury odrobinę inaczej mogłoby w zauważalnym stopniu poprawić funkcjonowanie SKR w przyszłości?
Nie chcę się dowiedzieć z mediów za 2 lata, że nie można zbudować jakiegoś peronu bo w wyniku prac remontowych skróceniu lub zwężeniu uległy rezerwy terenu pod perony i w związku z tym nie mogą powstać tam, gdzie pierwotnie planowano, albo ich budowa będzie się wiązała z dodatkowymi, sporymi nakładami finansowymi?
Przy okazji – przypominam się z moim wcześniejszym pytaniem o to czemu UM Katowice nie odpowiedziało na na propozycję PKP PLK w zakresie przejęcia dworców kolejowych w Katowicach? Edytowałem wpis, by wiedzieli Państwo o który chodzi.