logo
Witamy Gościa! Aby wykorzystać wszystkie możliwości proszę Zaloguj albo Rejestruj.

Zgłoszenie

Icon
Error

Opcje
Idź do ostatniego postu Idź do pierwszego nieprzeczytanego
Offline Katarzyna_Ef  
#1 Wysłane : 19 sierpnia 2018 16:27:04
Katarzyna_Ef

Ranga: Newbie

Grupy: Registered
Przyłączony: 2018-08-19
Polska

Szanowni Państwo!
Chciałam wyrazić swoją opinię oraz własne sugestie na temat planowanego przystanku Katowice Kokociniec. Studiuję i mieszkam na osiedlu Kokociniec, gdzie często korzystam z komunikacji miejskiej oraz kolei. W godzinach szczytu najczęściej korzystam z pociągów Kolei Śląskich (brak korków ulicznych). Niestety, stacja kolejowa Katowice Ligota znajduje się w odległości ok. 25 minut pieszo, co utrudnia korzystanie z dojazdów pociągiem. Kilka dni temu bardzo ucieszyła mnie informacja na temat planowanej stacji kolejowej na Kokocińcu - jednak moja radość zmniejszyła się, gdy zapoznałam się z dokładniejszymi planami...
Planowana stacja ma się znajdować w okolicy ulicy Szadoka i Załęskiej. Z punktu widzenia mieszkańców Kokocińca - a więc mieszkańców os. Franciszkańskiego, os. Kokociniec, os. Sadyba oraz domów jednorodzinnych zlokalizowanych pomiędzy ul. Kruczą a ul. Szojdy - lokalizacja jest bardzo niefortunna z następujących powodów:
1) Dojście na planowany przystanek, przez ul. Hadyny, zajmie prawie tyle samo czasu co dojście na stację Katowice Ligota;
2) Na niekorzyść nowego przystanku przemawia również otoczenie: droga ulicą Hadyny oraz Szadoka to droga mało uczęszczana, otoczona gęstymi zaroślami, co nie jest komfortowe. Dodatkowo miejsce to po zmroku jest pełne dzików - proszę mi uwierzyć, ale wielokrotnie przejazd samochodem ul. Hadyny jest niemożliwy, bo stado dzików przechodzi na drugą stronę jezdni;
3) Planowana stacja dedykowana jest pracownikom Euro Centrum - jednakże pracownicy Ci mają do dyspozycji położoną w odległości 10 minut spacerem stację Katowice Brynów... i sądząc po liczbie samochodów parkujących przy Centrum - nie są zainteresowani korzystaniem z transportu kolejowego. Stanowią oni mniej liczny target dla nowego przystanku niż mieszkańcy Kokocińca.
Aby nie rzucać pustych oskarżeń chciałabym również zaproponować własną koncepcję: stacja Katowice Kokociniec zlokalizowana dokładnie na Kokocińcu, czyli w okolicach ulicy Wybickiego. Jest to miejsce najkorzystniej położone dla kilku tysięcy mieszkańców Kokocińca (maksymalnie 15 minut drogi peszo). Wielokrotnie rozmawiałam ze znajomymi ze studiów, którzy również mieszkają na Kokocińcu i według nich stacja połozona w rejonie ul. Wybickiego ułatwiłaby codzienne dojazdy na zajęcia odbywające się w centrum. Dodatkowo linia ta prowadzi do Gliwic, co szczególnie ucieszyłoby uczniów, studentów i osoby pracujące, związane naukowo lub zawodowo z Gliwicami.
Mam nadzieję, że moje uwagi nie zostaną pominięte, szczególnie, że plany budowy są jeszcze bardzo odległe. Jako entuzjasta rozwoju kolei na Śląsku liczę na inwestycje planowane zgodnie z potrzebami mieszkańców Katowic.
Offline Kamil_  
#2 Wysłane : 22 sierpnia 2018 10:51:04
Kamil_

Ranga: Member

Przyłączony: 2017-01-26
Polska

Dziękuję: 2 razy
Linią kolejową znajdującą się w bezpośrednim sąsiedztwie ul. Wybickiego nie jeżdżą obecnie żadne pociągi pasażerskie, nic nie wiem też o planach ich uruchomienia. Jazda w kierunku Katowic takim objazdem jest zbyt długa(zwłaszcza przy obecnym stanie infrastuktury, chyba że coś się zmieniło), aby kogokolwiek zachęciła do podrózy pociągiem, sens miałoby połączenie jedynie z Gliwicami. Ponadto przystanek kolejowy Katowice Brynów o którym pani pisze zostanie podczas modernizacji i dobudowy dodatkowych torów w obrębie Katowic zlikwidowany, a w zamian powstanie przystanek w okolicach autostrady A4.
Offline W. Transportu  
#3 Wysłane : 27 sierpnia 2018 08:21:59
W. Transportu

Ranga: Moderator

Grupy: WRM, Moderatorzy - Kategoria wewnętrzna, Moderatorzy - Konsultacje Społeczne - Inwestycje, Moderatorzy - Rowerowe Katowice, Moderatorzy - Transport publiczny, Moderatorzy - Konsultacje Społeczne - Infrastruktura, Moderatorzy - Inwestycje, Moderatorzy - Infrastruktura
Przyłączony: 2012-11-02

Podziękowano: 15 raz (y) w 14 postu (ów)
Napisał: Katarzyna_Ef Idź do cytowanego postu.
Szanowni Państwo!
Chciałam wyrazić swoją opinię oraz własne sugestie na temat planowanego przystanku Katowice Kokociniec. Studiuję i mieszkam na osiedlu Kokociniec, gdzie często korzystam z komunikacji miejskiej oraz kolei. W godzinach szczytu najczęściej korzystam z pociągów Kolei Śląskich (brak korków ulicznych). Niestety, stacja kolejowa Katowice Ligota znajduje się w odległości ok. 25 minut pieszo, co utrudnia korzystanie z dojazdów pociągiem. Kilka dni temu bardzo ucieszyła mnie informacja na temat planowanej stacji kolejowej na Kokocińcu - jednak moja radość zmniejszyła się, gdy zapoznałam się z dokładniejszymi planami...
Planowana stacja ma się znajdować w okolicy ulicy Szadoka i Załęskiej. Z punktu widzenia mieszkańców Kokocińca - a więc mieszkańców os. Franciszkańskiego, os. Kokociniec, os. Sadyba oraz domów jednorodzinnych zlokalizowanych pomiędzy ul. Kruczą a ul. Szojdy - lokalizacja jest bardzo niefortunna z następujących powodów:
1) Dojście na planowany przystanek, przez ul. Hadyny, zajmie prawie tyle samo czasu co dojście na stację Katowice Ligota;
2) Na niekorzyść nowego przystanku przemawia również otoczenie: droga ulicą Hadyny oraz Szadoka to droga mało uczęszczana, otoczona gęstymi zaroślami, co nie jest komfortowe. Dodatkowo miejsce to po zmroku jest pełne dzików - proszę mi uwierzyć, ale wielokrotnie przejazd samochodem ul. Hadyny jest niemożliwy, bo stado dzików przechodzi na drugą stronę jezdni;
3) Planowana stacja dedykowana jest pracownikom Euro Centrum - jednakże pracownicy Ci mają do dyspozycji położoną w odległości 10 minut spacerem stację Katowice Brynów... i sądząc po liczbie samochodów parkujących przy Centrum - nie są zainteresowani korzystaniem z transportu kolejowego. Stanowią oni mniej liczny target dla nowego przystanku niż mieszkańcy Kokocińca.
Aby nie rzucać pustych oskarżeń chciałabym również zaproponować własną koncepcję: stacja Katowice Kokociniec zlokalizowana dokładnie na Kokocińcu, czyli w okolicach ulicy Wybickiego. Jest to miejsce najkorzystniej położone dla kilku tysięcy mieszkańców Kokocińca (maksymalnie 15 minut drogi peszo). Wielokrotnie rozmawiałam ze znajomymi ze studiów, którzy również mieszkają na Kokocińcu i według nich stacja połozona w rejonie ul. Wybickiego ułatwiłaby codzienne dojazdy na zajęcia odbywające się w centrum. Dodatkowo linia ta prowadzi do Gliwic, co szczególnie ucieszyłoby uczniów, studentów i osoby pracujące, związane naukowo lub zawodowo z Gliwicami.
Mam nadzieję, że moje uwagi nie zostaną pominięte, szczególnie, że plany budowy są jeszcze bardzo odległe. Jako entuzjasta rozwoju kolei na Śląsku liczę na inwestycje planowane zgodnie z potrzebami mieszkańców Katowic.

Planowana przez PKP PLK S.A. Centrum Realizacji Inwestycji modernizacja linii kolejowej E-65 na obszarze miasta Katowice obejmuje odcinek Katowice Szopienice Płd-Katowice-Katowice Piotrowice, w ramach której zakłada się lokalizację nowych przystanków osobowych w tym przystanek osobowy w rejonie ul. Szadoka. Natomiast w sąsiedztwie ul. Wybickiego przebiega linia kolejowa nr 141 łącząca stację Katowice-Ligota ze stacją Gliwice, która nie jest objęta zakresem modernizowanej linii kolejowej E-65 i na której nie jest obecnie prowadzony ruch osobowy.

Offline Katarzyna_Ef  
#4 Wysłane : 18 września 2018 13:46:48
Katarzyna_Ef

Przyłączony: 2018-08-19
Polska

Czytałam o planach uruchomienia połączeń pasażerskich na linii kolejowej nr 141 (dokonano również testowej jazdy Elfami Kolei Śląskich, co wielu mieszkańców wprawiło w osłupienie) - myślałam, że projekt dotyczy właśnie tej linii.
Czy jeżeli aktywizacja linii 141 dla ruchu pasażerskiego dojdzie do skutku - istnieje szansa na stację kolejową w rejonie ul. Wybickiego? Wielu mieszkańców liczy na dostęp do pociągu w zasięgu Kokocińca (KZK GOP zdaje się nie dostrzegać problemu gwałtownego wzrostu liczby mieszkańców Kokocińca - liczba połączeń z centrum to kpina).
Offline krzysiekp  
#5 Wysłane : 27 listopada 2020 16:45:39
krzysiekp

Przyłączony: 2020-11-27

Z przedstawionych w tym tygodniu planów PKP PLK wynika, że przetarg na przebudowę odcinka Katowice Szopienice Płd. – Katowice Piotrowice będzie ogłoszony już niedługo, bo w 2021 roku.
https://www.plk-sa.pl/fi..._2021_r._prezentacja.pdf

Czy mają Państwo wiedzę gdzie dokładnie będzie zlokalizowany przystanek Katowice Kokociniec "rejon ul. Szadoka"? Czy mają Państwo wiedzę/wizję w jaki sposób zostanie zapewnione bezpieczne dojście do przystanku z osiedla Kokociniec / osiedla Franciszkańskie?
Offline krzysiekp  
#6 Wysłane : 30 listopada 2020 13:25:41
krzysiekp

Dzień dobry

W jaki sposób zostanie zapewnione bezpieczne dojście dla mieszkańców os. Kokociniec oraz os. Franciszkańskie do planowanego przystanku kolejowego "Katowice Kokociniec"? Czy UM ma jakąś wizję takiego rozwiązania?

pozdrawiam
Offline krzysiekp  
#7 Wysłane : 11 lutego 2022 10:22:10
krzysiekp

Dzień dobry

PKP PLK ogłosiły przetarg na przebudowę trasy Katowice Szopienice Płd. – Katowice – Katowice Piotrowice.
https://www.plk-sa.pl/o-...etargi-za-46-mld-zl-6690

Wybudowany ma zostać nowy przystanek Katowice Kokociniec (rejon ul. Szadoka). Czy można prosić przedstawiciela UM o nakreślenie jaki jest pomysł na umożliwienie dogodnego dostęp do przystanku mieszkańcom rejonów osiedla Kokociniec czy Franciszkańskie? Czy są prowadzone lub były prowadzone jakiekolwiek prace koncepcyjne w tym zakresie? Przystanek ma nazywać się Kokociniec, natomiast jego lokalizacja jest odcięta w tym momencie od osiedla przez inną linię kolejową.
Użytkownicy przeglądający ten temat
Guest
Skok do forum