logo
Witamy Gościa! Aby wykorzystać wszystkie możliwości proszę Zaloguj albo Rejestruj.

Zgłoszenie

Icon
Error

Opcje
Idź do ostatniego postu Idź do pierwszego nieprzeczytanego
Offline Bartosz Danowski  
#1 Wysłane : 13 września 2013 05:58:27
Bartosz Danowski

Ranga: Expert Boarder

Grupy: Registered
Przyłączony: 2013-06-27

Dziękuję: 5 razy
Podziękowano: 19 raz (y) w 17 postu (ów)
Szanowni Państwo,

Od urodzenia mieszkam w Katowicach. W dzieciństwie w ścisłym centrum miasta, potem ma Koszutce. Obecnie znowu w śródmieściu. Zakup mieszkania był moim marzeniem i od zawsze chciałem mieszkać w centrum. Nie przeszkadza mi hałas samochodów, tramwajów czy klientów pobliskich lokali. Centrum rządzi się swoimi prawami i kupując mieszkanie dokonałem świadomego wyboru.

Niestety nie do przyjęcia jest dla mnie to, że zielone skwery w centrum miasta (np. pl. Miarki) stanowią mekkę meneli i pijaczków. Za każdym razem gdy przechodzę przez przykładowy pl. Miarki widzę śpiących meneli albo pijaków okupujących ławki. Takie towarzystwo zniechęca do chwili wypoczynku na skwerze w drodze np. do domu albo w przerwie w załatwianiu spraw. Poza tym widząc grupę pijaczków czuję się zagrożony gdy jestem zmuszony przeciskać się pomiędzy nimi na chodniku.

W związku z powyższym zastanawiam się czy miasto nie może coś z tym zrobić. Przecież są odpowiednie służby (np. niedoceniana i wielokrotnie krytykowana straż miejska) które mogą skutecznie zająć się problemem i przywrócić skwery katowiczanom. Kilka miesięcy intensywnych patroli załatwi sprawę i zmusi meneli do zmiany przyzwyczajeń i miejsca bytowania.
Offline d.drzeniecki  
#2 Wysłane : 14 września 2013 15:09:49
d.drzeniecki

Przyłączony: 2011-09-07

Dziękuję: 2 razy
Podziękowano: 2 raz (y) w 1 postu (ów)
To ogromny problem centrum Katowic ostatnimi czasy. Bardzo negatywnie to wpływa na odbiór miasta przez katowiczan, jak i przyjezdnych. Ciekawe czy UM coś z tym zrobi?
Offline Straż Miejska w Katowicach  
#3 Wysłane : 18 września 2013 05:30:52
Straż Miejska w Katowicach

Ranga: Moderator

Grupy: SM
Przyłączony: 2012-06-13

Podziękowano: 2 raz (y) w 2 postu (ów)
Napisał: " Idź do cytowanego postu.
Szanowni Państwo,

Od urodzenia mieszkam w Katowicach. W dzieciństwie w ścisłym centrum miasta, potem ma Koszutce. Obecnie znowu w śródmieściu. Zakup mieszkania był moim marzeniem i od zawsze chciałem mieszkać w centrum. Nie przeszkadza mi hałas samochodów, tramwajów czy klientów pobliskich lokali. Centrum rządzi się swoimi prawami i kupując mieszkanie dokonałem świadomego wyboru.

Niestety nie do przyjęcia jest dla mnie to, że zielone skwery w centrum miasta (np. pl. Miarki) stanowią mekkę meneli i pijaczków. Za każdym razem gdy przechodzę przez przykładowy pl. Miarki widzę śpiących meneli albo pijaków okupujących ławki. Takie towarzystwo zniechęca do chwili wypoczynku na skwerze w drodze np. do domu albo w przerwie w załatwianiu spraw. Poza tym widząc grupę pijaczków czuję się zagrożony gdy jestem zmuszony przeciskać się pomiędzy nimi na chodniku.

W związku z powyższym zastanawiam się czy miasto nie może coś z tym zrobić. Przecież są odpowiednie służby (np. niedoceniana i wielokrotnie krytykowana straż miejska) które mogą skutecznie zająć się problemem i przywrócić skwery katowiczanom. Kilka miesięcy intensywnych patroli załatwi sprawę i zmusi meneli do zmiany przyzwyczajeń i miejsca bytowania.

Witam.
Patrole katowickiej Straży Miejskiej każdego dnia kontrolują skwery i parki znajdujące się na terenie naszego miasta. Wobec osób zakłócających ład i porządek strażnicy wyciągają konsekwencje zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa. Natomiast jeśli chodzi o osoby bezdomne przesiadujące w parkach to sprawa nie jest tak oczywista. Sam niechlujny wygląd czy nieprzyjemny zapach nie obliguje strażników do podjęcia interwencji. Jeśli takie osoby nie są agresywne, pod wpływem działania alkoholu ani też nie dopuszczają się popełniania wykroczeń nie ma podstaw do ich usuwania z parków czy skwerów.
Offline Bartosz Danowski  
#4 Wysłane : 18 września 2013 05:48:50
Bartosz Danowski

Przyłączony: 2013-06-27

Dziękuję: 5 razy
Podziękowano: 19 raz (y) w 17 postu (ów)
Drodzy Strażnicy,

Rozumiem, że grzecznego bezdomnego nie można nękać i nie o to mi chodzi. Wspomniałem o osobach pod wpływem i spożywających alkohol na skwerach. Wystarczy odrobina lepszej pogody i taki przykładowy plac Miarki jest pełen takich osób. Piją, awanturują się i swoim zachowaniem powodują, że strach przebywać w takim miejscu.

Przyznam się szczerze, że w okolicach placu miarki patroli nie widuję zbyt często. Nie ani straży ani policji. Wieczorami też nie zdarzyło mi się spotkać patroli. Być może mijamy się na ulicy albo patroli jest zbyt mało. Wydaje mi się jednak, że występowanie problemu świadczy jednak o tym, że brakuje patroli :|
Offline Straż Miejska w Katowicach  
#5 Wysłane : 19 września 2013 11:36:01
Straż Miejska w Katowicach

Ranga: Moderator

Grupy: SM
Przyłączony: 2012-06-13

Podziękowano: 2 raz (y) w 2 postu (ów)
Napisał: " Idź do cytowanego postu.
Drodzy Strażnicy,

Rozumiem, że grzecznego bezdomnego nie można nękać i nie o to mi chodzi. Wspomniałem o osobach pod wpływem i spożywających alkohol na skwerach. Wystarczy odrobina lepszej pogody i taki przykładowy plac Miarki jest pełen takich osób. Piją, awanturują się i swoim zachowaniem powodują, że strach przebywać w takim miejscu.

Przyznam się szczerze, że w okolicach placu miarki patroli nie widuję zbyt często. Nie ani straży ani policji. Wieczorami też nie zdarzyło mi się spotkać patroli. Być może mijamy się na ulicy albo patroli jest zbyt mało. Wydaje mi się jednak, że występowanie problemu świadczy jednak o tym, że brakuje patroli :|

Takich punktów, w których gromadzą się osoby bezdomne w Katowicach jest kilka, dlatego też jak wspomniałam wcześniej każdego dnia w miejsca te kierowane są nasze patrole. Wobec osób zakłócających ład i porządek zawsze podejmowane są stosowane czynności. Niejednokrotnie względem osób spożywających alkohol czynności nie ograniczają się tylko do zastosowania postępowania mandatowego. Osoby w stanie nietrzeźwości, które swoim zachowaniem dają powód do zgorszenia, znajdują się w okolicznościach zagrażających ich życiu lub zdrowiu albo zagrażają życiu lub zdrowiu innych osób są doprowadzane do izby wytrzeźwień przez funkcjonariuszy
Jednakże proszę pamiętać, że działamy w ramach posiadanych sił i środków, a obszar miasta Katowice jest rozległy i nie jesteśmy w stanie działać tylko w okolicach parków i skwerów. Dlatego też w takiej sytuacji jak poruszana przez Pana niezmiernie ważna jest reakcja mieszkańców, a zatem proszę o zgłaszanie każdego faktu zakłócania ładu i porządku pod bezpłatny, całodobowy numer alarmowy 986.
Użytkownicy przeglądający ten temat
Guest (2)
Skok do forum