logo
Witamy Gościa! Aby wykorzystać wszystkie możliwości proszę Zaloguj albo Rejestruj.

Zgłoszenie

Icon
Error

Opcje
Idź do ostatniego postu Idź do pierwszego nieprzeczytanego
Offline Leszek Speicher  
#1 Wysłane : 30 listopada 2011 19:16:29
Leszek Speicher

Ranga: Junior Boarder

Grupy: Registered
Przyłączony: 2011-11-30

Dzień dobry.
W naszym zagonionym świecie coraz częstszy model rodziny to 2+1, jednak jeszcze jest dosyć sporo rodzi wielodzietnych. Władze nasze zapomniały o tym drugim modelu. Każdy z rodziców stara się zapewnić byt swojej rodzinie. Jeśli oboje rodzice mają zatrudnienie to już jest sukces tylko wielkość dochodu pozostawia niejednokrotnie wiele do życzenia. średnia płaca w kraju (statystyczna) nie jest przecież wyznacznikiem przeciętnego wynagrodzenia faktycznie otrzymywanego przez pracowników - rodziców swoich dzieci. Średnie faktycznie wynagrodzenie należałoby przyjąć ok. 1.500zł. Taka przecież jest tendencja ogólnoświatowa - w każdym kraju zarabiają ludzie ok.1.500 (USD,EURO,PLN). Minimum egzystencji to w-g statystyków 413,97 dla rodziny pełnej czworodzietnej. Gratuluj i życzę aby każdy z rajców miejskich wypróbował przeżyć za takie pieniądze przez okres próbny 1 roku i nie narobił zadłużenia za mieszkanie, energię elektryczną i gaz, opłacił niezbędne materiały szkolne, ubranie , wyżywienie i oczywiście był gotowy na jakieś zakupy inwestycyjne np nową pralkę, lodówkę itp, które przecież co jakieś 10 lat trzeba wymieniać. A kryteria pomocowe w MOPS to aż 504,00 zł / osobę brutto (nie zmienione od 10 lat), aby nikt potrzebujący nie kwalifikował się do pomocy z MOPS i dofinansowania do czynszu.

Edytowane przez moderatora 13 czerwca 2012 09:08:30  | Powód: Nie podano

Załączniki:
GEZ-20120613.doc 27 KB, pobrane 156 czas (s).
Mieszkaniec Katowic od urodzenia.
Offline W. Polityki Społecznej  
#2 Wysłane : 14 grudnia 2011 12:57:34
lis

Ranga: Moderator

Grupy: WPS II, Moderatorzy - Konsultacje Społeczne - Polityka Społeczna
Przyłączony: 2011-02-18

Leszek Speicher napisał:
Cytat:
Dzień dobry.
W naszym zagonionym świecie coraz częstszy model rodziny to 2+1, jednak jeszcze jest dosyć sporo rodzi wielodzietnych. Władze nasze zapomniały o tym drugim modelu. Każdy z rodziców stara się zapewnić byt swojej rodzinie. Jeśli oboje rodzice mają zatrudnienie to już jest sukces tylko wielkość dochodu pozostawia niejednokrotnie wiele do życzenia. średnia płaca w kraju (statystyczna) nie jest przecież wyznacznikiem przeciętnego wynagrodzenia faktycznie otrzymywanego przez pracowników - rodziców swoich dzieci. Średnie faktycznie wynagrodzenie należałoby przyjąć ok. 1.500zł. Taka przecież jest tendencja ogólnoświatowa - w każdym kraju zarabiają ludzie ok.1.500 (USD,EURO,PLN). Minimum egzystencji to w-g statystyków 413,97 dla rodziny pełnej czworodzietnej. Gratuluj i życzę aby każdy z rajców miejskich wypróbował przeżyć za takie pieniądze przez okres próbny 1 roku i nie narobił zadłużenia za mieszkanie, energię elektryczną i gaz, opłacił niezbędne materiały szkolne, ubranie , wyżywienie i oczywiście był gotowy na jakieś zakupy inwestycyjne np nową pralkę, lodówkę itp, które przecież co jakieś 10 lat trzeba wymieniać. A kryteria pomocowe w MOPS to aż 504,00 zł / osobę brutto (nie zmienione od 10 lat), aby nikt potrzebujący nie kwalifikował się do pomocy z MOPS i dofinansowania do czynszu.

W odpowiedzi na Pana post chcielibyśmy podzielić się kilkoma uwagami, a mianowicie: Bardzo dobrze zdajemy sobie sprawę z trudnej sytuacji rodzin wielodzietnych w Polsce, w szczególności mamy tu na myśli sytuację finansową.

Niestety kryteria dochodowe dla gospodarstw wieloosobowych określone w ustawach są takie, a nie inne, na co nie mamy większego wpływu.

Poniżej przedstawiamy informacje na temat wysokości kryterium dochodowego dla gospodarstw wieloosobowych (kwota na osobę w rodzinie) w odniesieniu do poszczególnych ustaw:

1. Ustawa o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 139, poz. 992 z późn. zm) - Zasiłek rodzinny wraz z dodatkami - 504,00 zł, 583,00 zł jeśli w rodzinie jest dziecko legitymujące się orzeczeniem o niepełnosprawności

2. Ustawa o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz. U. z 2009 r. Nr 1, poz. 7 z późn. zm) - Świadczenia alimentacyjne w przypadku bezskutecznej egzekucji alimentów -725,00 zł

3. Ustawa o dodatkach mieszkaniowych (Dz. U. z 2001 r. Nr 71, poz. 734 z późn. zm) - Dofinansowanie do czynszu - 910,22 zł

4. Ustawa o pomocy społecznej (Dz. U. z 2009 r. Nr 175, poz. 1362 z późn. zm) - Zasiłki: stałe, celowe, okresowe, dofinansowanie do posiłków w szkole, odzieży, opału i inne w zależności od potrzeb rodziny - 351,00 zł

5. Ustawa o oświacie (Dz. U. z 1991 r. Nr 95, poz. 425 z późn. zm) - Stypendia i zasiłki szkolne - 351,00 zł
6. Prawo o szkolnictwie wyższym (Dz. U. z 2005 r. Nr 164, poz. 1365 z późn. zm) - Stypendia socjalne - Nie więcej niż 504,00 zł

Miasto Katowice wychodząc na przeciw oczekiwaniom mieszkańców i doceniając wkład rodziców w wychowanie młodego pokolenia katowiczan zgodnie z uchwałą nr LXV/1306/10 z dnia 27 września 2010 r. w sprawie wprowadzenia na terenie miasta Katowice programu: „Nas troje i więcej” z dniem 3 stycznia 2011 r. rozpoczęło realizację programu „Nas troje i więcej”.
Mamy nadzieję, że choć w pewnym stopniu odciążymy w ten sposób rodzinne budżety i zachęcimy do kreatywnego, kulturalnego i wspólnego spędzania wolnego czasu.
Program adresowany jest do katowickich rodzin: wielodzietnych z co najmniej trójką dzieci, zastępczych, oraz rodzin mających na utrzymaniu jedno lub dwoje dzieci i korzystających z pomocy Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Katowicach.
Aktualnie w realizacji programu udział bierze ok. 550 rodzin i liczba ta wciąż wzrasta.
Z każdym tygodniem powiększa się także grono Partnerów programu o nowych prywatnych przedsiębiorców oferujących zniżki dla jego uczestników. W aktualnej ofercie znaleźć można: 16 ofert przedstawionych przez miejskie jednostki kultury i sportu, które proponują 50% zniżki m.in na spektakle teatralne dla dzieci, wystawy muzealne, kąpieliska, korty tenisowe, lodowiska, czy siłownie oraz 66 ofert przedstawionych przez właścicieli: aptek, biur podróży, firm elektronicznych, gabinetów (masażu, ortodontycznych, psychologicznych, stomatologicznych, terapeutycznych), kancelarii notarialnych, klubów (fitness, malucha, sportowych), księgarni, kwiaciarni, ośrodków szkolenia kierowców, pizzerii, pracowni złotniczych, przedszkoli, restauracji, salonów (fryzjerskich, kosmetycznych), sal zabaw dla dzieci, sklepów (mięsnych, odzieżowych, spożywczych, zabawkowych, zoologicznych), szkół (pływackich, tańca), zakładów (fotograficznych, optycznych) – oferowane zniżki wahają się w przedziale od 5 do 50%.
Szczegółowe informacje dotyczące programu znaleźć można na jego stronie: www.katowice.eu/nas3, bądź dzwoniąc do Wydziału Polityki Społecznej tel. (32) 25 93 746.

W związku z powyższym gorąco zapraszamy wszystkie rodziny do udziału w programie!
Offline Leszek Speicher  
#3 Wysłane : 16 maja 2012 18:19:46
Leszek Speicher

Z niecierpliwością oczekuję na wpisanie KZK GOP na listę ulg w programie 3+.
Przejazd pięcioosobowej rodziny, a moja jest sześcioosobowa w odwiedziny np. do babci i dziadka to koszt 2 x 3,60 + 3 x 1,80 = 12,60 i powrót to razem 25,20. Kogo stać na odwiedziny? Mnie nie.
#4 Wysłane : 23 maja 2012 06:47:11
lis

Leszek Speicher napisał:
Cytat:
Z niecierpliwością oczekuję na wpisanie KZK GOP na listę ulg w programie 3+.
Przejazd pięcioosobowej rodziny, a moja jest sześcioosobowa w odwiedziny np. do babci i dziadka to koszt 2 x 3,60 + 3 x 1,80 = 12,60 i powrót to razem 25,20. Kogo stać na odwiedziny? Mnie nie.

W odpowiedzi na zamieszczony post dotyczący przyłączenia się KZK GOP do realizacji programu: „Nas troje i więcej” z przykrością zmuszeni jesteśmy poinformować, że w chwili obecnej nie ma takiej możliwości, pomimo iż podjęte zostały przez nas starania w celu pozyskania Związku jako Partnera programu.
KZK GOP jest Związkiem zrzeszającym 25 gmin, którego zadaniem jest wspólne zaspokojenie potrzeb gmin w zakresie lokalnego transportu zbiorowego oraz skorelowanych z nim innych usług publicznych. Rozliczenie kosztów związanych z transportem jest bardzo skomplikowane, chociażby z uwagi na dużą liczbę gmin wchodzących w skład Związku. Tym samym nie jest możliwy udział KZK GOP w realizacji programu: „Nas troje i więcej”, biorąc pod uwagę także fakt, iż jak do tej pory żadne z miast wchodzących w skład Związku, realizujących na swoim terenie program dla rodzin wielodzietnych (Bytom, Zabrze) nie wprowadziło do jego oferty zniżek na przejazdy komunikacją miejską
Offline Dawid Ślusarczyk  
#5 Wysłane : 28 października 2012 18:40:17
Dawid Ślusarczyk

Ranga: Platinum Boarder

Przyłączony: 2011-03-29
Polska

Czy dysponują Państwo wiedzą (nawet szacunkową) jaki procent rodzin objętych szczególną opieką Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej posiada dostęp do (sprawnego) komputera lub/i Internetu?

Moje pytanie dotyczy przede wszystkim rodzin wielodzietnych, jednak jeśli dysponują Państwo informacją także w odniesieniu do rodzin z mniejszą ilością dzieci, prosiłbym też o takie dane.

Byłoby też pomocne, gdyby określili Państwo (również szacunkowo) liczbę rodzin objętych opieką MOPS.

Pozdrawiam!
D. Ślusarczyk
Offline Leszek Speicher  
#6 Wysłane : 30 października 2012 18:11:20
Leszek Speicher

Dziękuję Panie Dawidzie za wpis.
Jeśli mogę, to ja Panu odpowiem. Władze miejskie a więc zatrudnieni w Urzędzie Miasta urzędnicy samorządowi oraz rajcowie wybrani przecież przez nas w wyborach nadal działają jakby w oderwanej od rzeczywistości szarej codzienności WŁADCÓW, ty plebsie co chcesz? Jam jest PANEM NA WŁOŚCIACH. Wyobrażenie naszych rajców i urzędników o ludziach z niskim dochodem kojarzy się z elementem z marginesu społecznego. Żyją Oni w przekonaniu,iż wszyscy którzy zmuszeni są starać się o pomoc to ludzie bez wykształcenia i alkoholicy. Niech sami się martwią skoro potrafili zmajstrować tyle dzieci a nie potrafili wcisnąć się do elity urzędniczej. Otóż ja jestem Urzędnikiem Państwowym z liczną rodziną który ma normalne przyziemne problemy i heroicznym wysiłkiem staram się (jak wielu) ten trud ponosić - czyt. Syzyf.
Wyliczenie jest proste. Nie ma środków, gdyż obecnie nie używa się terminu pieniądze na wszelką charytatywną działalność, gdyż nasze miejskie pieniądze pożerają inwestycje np.Dworzec PKP, Rynek, ul.3-go Maja, remont chodników i ulic w centrum. Na przykład docieplenie budynku w którym mieszkam 100% zasobów gminnych jest odkładane od 2000 roku na razie do 2015r. To nic, że w mieszkaniu mam grzyb, bo na pewno: nie ogrzewam, nie wietrzę, nie maluję i w ogóle zaniedbuję mieszkanie. Ja mówię, że to właśnie plan przebudowy centrum Katowic nie dopuszcza innych mniejszych projektów do ich realizacji. Z powodów, których tu nie przytoczę zrezygnowałem z pracy w Urzędzie Miasta w 1987r i widzę, że nic w tej firmie się nie zmieniło do dnia dzisiejszego. Pozdrawiam serdecznie.
#7 Wysłane : 31 października 2012 10:35:18
lis

Napisał: " Idź do cytowanego postu.
Czy dysponują Państwo wiedzą (nawet szacunkową) jaki procent rodzin objętych szczególną opieką Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej posiada dostęp do (sprawnego) komputera lub/i Internetu?

Moje pytanie dotyczy przede wszystkim rodzin wielodzietnych, jednak jeśli dysponują Państwo informacją także w odniesieniu do rodzin z mniejszą ilością dzieci, prosiłbym też o takie dane.

Byłoby też pomocne, gdyby określili Państwo (również szacunkowo) liczbę rodzin objętych opieką MOPS.

Pozdrawiam!
D. Ślusarczyk

Witam

Zgodnie z informacją otrzymaną z Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Katowicach uprzejmie informuję, że:
1. Prawie 2500 rodzin objętych jest opieką Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Katowicach (rodziny z co najmniej 1 dzieckiem);
2. Spośród 664 rodzin wielodzietnych szacunkowo 280 rodzin posiada komputer wraz z Internetem, co stanowi szacunkowo 42,16%, ponadto 5 rodzin wielodzietnych posiada komputer bez dostępu do Internetu.

Wydział Polityki Społecznej
#8 Wysłane : 31 października 2012 10:37:01
lis

Dziękuję Panie Dawidzie za wpis.
Jeśli mogę, to ja Panu odpowiem. Władze miejskie a więc zatrudnieni w Urzędzie Miasta urzędnicy samorządowi oraz rajcowie wybrani przecież przez nas w wyborach nadal działają jakby w oderwanej od rzeczywistości szarej codzienności WŁADCÓW, ty plebsie co chcesz? Jam jest PANEM NA WŁOŚCIACH. Wyobrażenie naszych rajców i urzędników o ludziach z niskim dochodem kojarzy się z elementem z marginesu społecznego. Żyją Oni w przekonaniu,iż wszyscy którzy zmuszeni są starać się o pomoc to ludzie bez wykształcenia i alkoholicy. Niech sami się martwią skoro potrafili zmajstrować tyle dzieci a nie potrafili wcisnąć się do elity urzędniczej. Otóż ja jestem Urzędnikiem Państwowym z liczną rodziną który ma normalne przyziemne problemy i heroicznym wysiłkiem staram się (jak wielu) ten trud ponosić - czyt. Syzyf.
Wyliczenie jest proste. Nie ma środków, gdyż obecnie nie używa się terminu pieniądze na wszelką charytatywną działalność, gdyż nasze miejskie pieniądze pożerają inwestycje np.Dworzec PKP, Rynek, ul.3-go Maja, remont chodników i ulic w centrum. Na przykład docieplenie budynku w którym mieszkam 100% zasobów gminnych jest odkładane od 2000 roku na razie do 2015r. To nic, że w mieszkaniu mam grzyb, bo na pewno: nie ogrzewam, nie wietrzę, nie maluję i w ogóle zaniedbuję mieszkanie. Ja mówię, że to właśnie plan przebudowy centrum Katowic nie dopuszcza innych mniejszych projektów do ich realizacji. Z powodów, których tu nie przytoczę zrezygnowałem z pracy w Urzędzie Miasta w 1987r i widzę, że nic w tej firmie się nie zmieniło do dnia dzisiejszego. Pozdrawiam serdecznie.

Dziekujemy za wyrażenie swojej opinii

Offline 2+4  
#9 Wysłane : 6 stycznia 2013 11:05:44
2+4

Ranga: Fresh Boarder

Przyłączony: 2013-01-06

Dzien Dobry wszystkim

Mam pytanie w szczególnościi do UM Katowice , moje pyt. brzmi :

Czy MOPS moze odebrac dofinasowanie do PRZECZKOLA I DO POSILKOW W SZKOLE , i na jakiej zasadzie

nasze zarobki nie przekraczaja zadnego kryterium dochodowego

z gory dziekuje
#10 Wysłane : 9 stycznia 2013 12:54:45
lis

Dzien Dobry wszystkim

Czy MOPS moze odebrac dofinasowanie do PRZECZKOLA I DO POSILKOW W SZKOLE , i na jakiej zasadzie

z gory dziekuje

W odpowiedzi na zapytanie informuję, że zgodnie z Ustawą pomoc państwa w zakresie dożywiania dofinansowanie do opłat za przedszkole oraz do posiłków w szkole przysługuje, gdy dochód osoby w rodzinie nie przekracza 150% kryterium dochodowego wynikającego z Ustawy o pomocy społecznej (Dz. U. 2009 nr 175 poz. 1362 z późniejszymi zmianami).
W związku z powyższym, gdy sytuacja materialna rodziny uległa poprawie może mieć miejsce uchylenie decyzji administracyjnej przyznającej pomoc w sprawie dożywiania, czy też dofinansowania do opłat za przedszkole.
Informuję, także iż służy Pani prawo do wniesienia odwołania do Samorządowego Kolegium Odwoławczego za pośrednictwem Ośrodka, który wydał decyzję w terminie 14 dni od daty jej otrzymania.
Szczegółowe informacje na temat wniosków, świadczeń oraz form pomocy można uzyskać w siedzibie Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Katowicach przy ul. Jagiellońskiej 17, tel. 251 00 87 w. 100, 162 lub w Terenowym Punkcie Pomocy Społecznej właściwym ze względu na miejsce Pani zamieszkania oraz na stronie internetowej www.mops.katowice.pl
Offline 2+4  
#11 Wysłane : 9 stycznia 2013 20:37:08
2+4

Dzien Dobry wszystkim

z gory dziekuje

W odpowiedzi na zapytanie informuję, że zgodnie z Ustawą pomoc państwa w zakresie dożywiania dofinansowanie do opłat za przedszkole oraz do posiłków w szkole przysługuje, gdy dochód osoby w rodzinie nie przekracza 150% kryterium dochodowego wynikającego z Ustawy o pomocy społecznej (Dz. U. 2009 nr 175 poz. 1362 z późniejszymi zmianami).
W związku z powyższym, gdy sytuacja materialna rodziny uległa poprawie może mieć miejsce uchylenie decyzji administracyjnej przyznającej pomoc w sprawie dożywiania, czy też dofinansowania do opłat za przedszkole.
Informuję, także iż służy Pani prawo do wniesienia odwołania do Samorządowego Kolegium Odwoławczego za pośrednictwem Ośrodka, który wydał decyzję w terminie 14 dni od daty jej otrzymania.
Szczegółowe informacje na temat wniosków, świadczeń oraz form pomocy można uzyskać w siedzibie Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Katowicach przy ul. Jagiellońskiej 17, tel. 251 00 87 w. 100, 162 lub w Terenowym Punkcie Pomocy Społecznej właściwym ze względu na miejsce Pani zamieszkania oraz na stronie internetowej www.mops.katowice.pl

Dziekuje za odpowiedz jest dla nas bardzo wazna iiz Pani z MOPS straszy iz odbierze nam te dwie formy pomocy , a nie mamy do kogo sie zwrucic po fachowa pomoc zostalo mi tylko te forum i tak szybko z niego nie zrezygnujemy ... pozdrawiam
Offline K.Krzemień  
#12 Wysłane : 10 stycznia 2013 14:56:12
K.Krzemień

Ranga: Member

Przyłączony: 2013-01-02

Pomoc rodzinom wielodzietnym (nie mam na myśli pomocy "z mocy ustawy") powinna być "rozumna" i dostosowana do faktycznych potrzeb;
Przykład z życia:
- mieszkam w pobliżu Hotelu MOPS dla kobiet z dziećmi; Po dwóch miesiącach roku szkolnego dziecku , które we wrześniu otrzymało całą nową wyprawkę do szkoły, zostało parę obszarpanych książek; zeszytów nie prowadzi, książki zdekompletowane, nie ma czym pisać , kredek brak;
CZY TAKIM RODZINOM I TAKIM DZIECIOM TRZEBA WSZYSTKO DAWAĆ ! Oni i tak wszystko roztrwonią, pieniądze również, nie potrafią żyć w normalnym świecie, ale potrafią sobie doskonale radzić między innymi żyjąc z pomocy społecznej i otrzymują wszystko , bo są biedni. A biedni są, bo to patologia. Całe rodziny z pokolenia na pokolenie nie pracują, żerują tylko na pomocy społecznej. I mnożą się jakoś (nie wiadomo które to już dziecko i z jakim ojcem), dzieci uczą się od matek; zanim skończą jakąkolwiek szkołę, to mają własne dzieci i problem narasta.
Takim to pomagamy , tylko czy ta pomoc jest właściwa? .... trzeba całe rodziny edukować, uczyć życia, szacunku, pracy .... Tego nie załatwi się pieniędzmi i podarunkami.

Program UM "Nas troje i więcej" uważam za bardzo dobry i godny propagowania. Powinien być rozwijany.
#13 Wysłane : 11 stycznia 2013 08:09:43
lis

Pomoc rodzinom wielodzietnym (nie mam na myśli pomocy "z mocy ustawy") powinna być "rozumna" i dostosowana do faktycznych potrzeb;
Przykład z życia:
- mieszkam w pobliżu Hotelu MOPS dla kobiet z dziećmi; Po dwóch miesiącach roku szkolnego dziecku , które we wrześniu otrzymało całą nową wyprawkę do szkoły, zostało parę obszarpanych książek; zeszytów nie prowadzi, książki zdekompletowane, nie ma czym pisać , kredek brak;
CZY TAKIM RODZINOM I TAKIM DZIECIOM TRZEBA WSZYSTKO DAWAĆ ! Oni i tak wszystko roztrwonią, pieniądze również, nie potrafią żyć w normalnym świecie, ale potrafią sobie doskonale radzić między innymi żyjąc z pomocy społecznej i otrzymują wszystko , bo są biedni. A biedni są, bo to patologia. Całe rodziny z pokolenia na pokolenie nie pracują, żerują tylko na pomocy społecznej. I mnożą się jakoś (nie wiadomo które to już dziecko i z jakim ojcem), dzieci uczą się od matek; zanim skończą jakąkolwiek szkołę, to mają własne dzieci i problem narasta.
Takim to pomagamy , tylko czy ta pomoc jest właściwa? .... trzeba całe rodziny edukować, uczyć życia, szacunku, pracy .... Tego nie załatwi się pieniędzmi i podarunkami.

Program UM "Nas troje i więcej" uważam za bardzo dobry i godny propagowania. Powinien być rozwijany.

Dziękujemy za głos w dyskusji.
Offline Leszek Speicher  
#14 Wysłane : 13 stycznia 2013 18:47:14
Leszek Speicher

Program "Nas troje i więcej" to nie tyle pomoc UM, a jak się zorientowałem kolejna lista firm reklamujących się przy okazji zniżki właśnie dla rodzin wielodzietnych. Za te rabaty im chwała. Tylko moja rodzina nigdy jeszcze nie skorzystała z ich oferty, gdyż nie stać mnie np. na rodzinny obiad z rabatem w restauracji, czy też korzystanie z oferty salonów fitness. Najbardziej zależy mi na pomocy do codziennego funkcjonowania rodziny np. komunikacja miejska. Z niej korzystamy codziennie i to są jedne z największych kosztów. W moim przypadku sześć osób dojeżdża codziennie do pracy i szkół. Miesięcznie to w moim przypadku 3x46,50 + 62,00 + 2x116,00 Łącznie to 434,50zł na miesiąc. Ani KZK GOP oraz MZK Tychy ani Urząd Miasta nie kwapią się do realizowania pomocy w tym zakresie. Urząd Miasta podejrzewam twierdzi, że gmina dopłaca już do komunikacji miejskiej jednak ja tego nie odczuwam. Wolałbym aby pieniądze na komunikację miejską skierować do rodzin niezamożnych i wielodzietnych, a nie do kasy przewoźników. Pieniądze przewoźnicy konsumują na pensje i premie oraz inne koszty. Jestem ciekaw, czy którakolwiek osoba z zarządu miasta w tym przecież prezesi przewoźników byli w stanie realizować podstawowe potrzeby życiowe z pensji kilkusetzłotowej na osobe w rodzinie (kryteria pomocowe). Ja również jestem wykształconym człowiekiem. Ci, którzy mają kłopoty z utrzymaniem rodzin niekoniecznie są patologią, jak to często łączy się w potocznym myśleniu. Bieda bo patologia. Tak infantylnie myśli właśnie te osoby, które wybraliśmy w wyborach powszechnych i powinny reprezentować nasze interesy, a nie własne, jak to ma miejsce obecnie.
Offline 2+4  
#15 Wysłane : 15 stycznia 2013 17:12:07
2+4

Program "Nas troje i więcej" to nie tyle pomoc UM, a jak się zorientowałem kolejna lista firm reklamujących się przy okazji zniżki właśnie dla rodzin wielodzietnych. Za te rabaty im chwała. Tylko moja rodzina nigdy jeszcze nie skorzystała z ich oferty, gdyż nie stać mnie np. na rodzinny obiad z rabatem w restauracji, czy też korzystanie z oferty salonów fitness. Najbardziej zależy mi na pomocy do codziennego funkcjonowania rodziny np. komunikacja miejska. Z niej korzystamy codziennie i to są jedne z największych kosztów. W moim przypadku sześć osób dojeżdża codziennie do pracy i szkół. Miesięcznie to w moim przypadku 3x46,50 + 62,00 + 2x116,00 Łącznie to 434,50zł na miesiąc. Ani KZK GOP oraz MZK Tychy ani Urząd Miasta nie kwapią się do realizowania pomocy w tym zakresie. Urząd Miasta podejrzewam twierdzi, że gmina dopłaca już do komunikacji miejskiej jednak ja tego nie odczuwam. Wolałbym aby pieniądze na komunikację miejską skierować do rodzin niezamożnych i wielodzietnych, a nie do kasy przewoźników. Pieniądze przewoźnicy konsumują na pensje i premie oraz inne koszty. Jestem ciekaw, czy którakolwiek osoba z zarządu miasta w tym przecież prezesi przewoźników byli w stanie realizować podstawowe potrzeby życiowe z pensji kilkusetzłotowej na osobe w rodzinie (kryteria pomocowe). Ja również jestem wykształconym człowiekiem. Ci, którzy mają kłopoty z utrzymaniem rodzin niekoniecznie są patologią, jak to często łączy się w potocznym myśleniu. Bieda bo patologia. Tak infantylnie myśli właśnie te osoby, które wybraliśmy w wyborach powszechnych i powinny reprezentować nasze interesy, a nie własne, jak to ma miejsce obecnie.

Popieram Pana w kazdym SLOWIE tana postu ...
#16 Wysłane : 16 stycznia 2013 10:08:50
lis

W odpowiedzi na zamieszczony wpis dotyczący włączenia komunikacji miejskiej do oferty programu: „Nas troje i więcej” przypominamy, że w ubiegłym roku odpowiadaliśmy już w powyższej kwestii i na dzień dzisiejszy póki co zmuszeni jesteśmy podtrzymać to stanowisko, tj. poinformować, że nadal nie ma możliwości wprowadzenia zniżek na przejazdy komunikacją miejską dla rodzin biorących udział w programie, przede wszystkim ze względu na fakt, iż KZK GOP jest Związkiem zrzeszającym wiele gmin i w związku z tym już w chwili obecnej rozliczanie kosztów związanych z transportem jest bardzo skomplikowane, nie wspominając już o wprowadzeniu dodatkowych ulg dla katowickich rodzin (wielodzietnych, zastępczych, korzystających z pomocy MOPS). Jednakże mamy na uwadze tę, jak i inne docierające do nas Państwa cenne uwagi i z całą pewnością będziemy się starać, aby sprostać Państwa oczekiwaniom i pozyskać do realizacji programu coraz to nowych partnerów, zarówno wśród jednostek miejskich, jak i prywatnych przedsiębiorców.
Dodatkowo, ze względu na fakt, iż coraz więcej miast w Polsce wprowadza u siebie programy podobne do „Nas troje i więcej”, tj. skierowane do rodzin wielodzietnych, coraz częściej także mówi się o pomyśle wprowadzenia ogólnopolskiej karty, dzięki której będzie można korzystać ze zniżek m.in. w dużych sieciach handlowych pozyskanych do tego projektu.

Użytkownicy przeglądający ten temat
Guest
Skok do forum