W imieniu Zarzadu Wspolnoty Mieszkaniowej Katowice, Koszarowa 11, 13, 15 prosze o udzielenie odpowiedzi na pytanie - czy w celu oswietlenia nieuczeszczanej noca ok. 20 metrowej drozki na wewnetrznym dziedzincu, mozna bezkarnie wlaczac okolo 20-25 reflektorow oswietlajacych elewacje budynku i usytuowanych na jego szczycie, tj. kilka metrow wyzej, niz zamykajacy powstale patio blok mieszkalny? Intensywnosc swiatla jest na tyle duza, ze zadne rolety, zaslony nie daja rady zagwarantowac ciemnosci umozliwiajacej w miare spokojny wypoczynek nocny i brak zaburzenia rytmu dobowego. Na nasza interwencje, pani Kanclerz odpowiedziala, ze to stadionowo-wiezienne oswietlenie zabezpiecza przechodzacych chhodnikiem w nocy (4 osoby w ciagu 3 ostatnich nocy-zapis z kamery). W calym miescie nie sposob znalezc podobnego przykladu. Jak to mozliwe, ze uczelnia wybudowana ze srodkow unijnych, za nic ma elementarne zasady oszczednosci energii, tudziez komfort zycia sasiadujacych mieszkancow?Mysle sobie, ze wszelkie akcje dotyczace ochrony srodowiska to jedna wielka sciema! Wystarczy spojrzec na ASP w Katowicach. Niby humanisci, niby dofinansowani z UE (czyli z cywilizacji szanujacej prawa czlowieka), a jednak dno dna, czyli typowo po polsku! Otoz kilkaset metrow sciezki nieuczeszczanej nocami (mam nagrania z kamery prywatnej) oswietlaja jak stadion lub wiezienny spacerniak. Wazne, ze kilkudziesieciu mieszkancow ma problem w odroznieniu dnia od nocy...W dzien ciemniej, w nocy blysk!!! Bedziemy walczyc i to zgodnie z litera prawa! Czy w naszym kraju znany jest temat zanieczyszczenia swiatlem, czy tez nic jeszcze do nas nie dotarlo? Na wszelki wypadek zamieszczam podstawowe informacje:
Czym jest zanieczyszczenie światłem?
Zacznijmy od zdefiniowania problemu, który nosi nazwę „zanieczyszczenie światłem” (ang. light pollution). Sama nazwa wydaje się trochę dziwna - zestawienie słów „zanieczyszczenie” i „światło” wydaje się nieodpowiednie. Światło wywołuje pozytywne skojarzenia i nie przywołuje na myśl jakiegokolwiek zanieczyszczenia. No bo jak można zanieczyścić cokolwiek światłem. A jednak można zanieczyścić nocne niebo.
Samo zanieczyszczenie światłem definiuje się jako sztuczne światło produkowane i marnowane przez człowieka, zaburzające naturalny poziom jasności nocnego środowiska. Zanieczyszczenie to powoduje oświetlenie zewnętrzne, które:
jest nieosłonięte lub nieodpowiednio osłonięte lub źle skierowane, umożliwiając ucieczkę światła poza obszar, który jest celem oświetlania;
działa w czasie, w którym nie jest potrzebne;
jest jaśniejsze niż jest to niezbędne.
Zanieczyszczenie światłem można podzielić na następujące kategorie:
ucieczka światła do obszarów, które nie powinny być oświetlane lub nie są celem danego oświetlania (np: świecenie lamp ulicznych na ściany budynków i do okien);
emisja światła w ilości większej niż jest wymagane poprzez zbyt jasne oświetlanie lub⁄i oświetlanie w czasie gdy to jest zbędne;
olśniewanie⁄oślepianie źródłami światła świecącymi wprost do oczu użytkownikom (pieszym, kierowcom, itd.) prowadzące do powstania uczucia dyskomfortu lub nawet utrudniające korzystanie z oświetlenia;
chaos świetlny, powodowany przez źle zaprojektowane oświetlenie, prowadzący do dezorientacji, odwracający uwagę od przeszkód;
sztuczne rozświetlenie nocnego nieba (łuna) występujące zwłaszcza nad obszarami miejskimi, będące sumą sztucznego światła odbitego od powierzchni oświetlanych lub wyświecanego wprost w niebo a następnie rozproszonego w atmosferze ziemskiej.
Warto w tym miejscu poruszyć kwestię nazewnictwa. Najczęściej gdy mowa jest o zanieczyszczeniu światłem, pojawia się termin „ciemne niebo”. Dzieje się tak z dwóch powodów:
po pierwsze, z oczywistych powodów o zanieczyszczeniu światłem często mówią astronomowie (amatorzy i profesjonaliści), dla których ciemne nocne niebo, mało lub wcale nie zanieczyszczone światłem jest niezbędne dla prowadzenia obserwacji.
po drugie (i to jest nawet ważniejsze), ciemność nocnego nieba jest bardzo dobrym, łatwo dostrzegalnym wskaźnikiem jakości nocnego środowiska. Ciemniejsze niebo oznacza, że na danym obszarze mniejsze jest zanieczyszczenie światłem) a zatem nocne środowisko (nocna ciemność) jest mniej zaburzone przez sztuczne światło.
Biorąc po uwagę drugi z powyższych punków, łatwo zrozumieć, że ochrona ciemnego nieba jest równoważna z ochroną nocnego środowiska. Dlatego też możemy zamiennie używać terminów „nocna ciemność” i „ciemne niebo” lub „ochrona nocnej ciemności” i „ochrona ciemnego nieba”.