Witam,
chciałbym poruszyć sprawę bieżącego utrzymywania w należytym stanie przystanków autobusowych w Katowicach.
Dlaczego niektóre przystanki (siedziska, ściany wiaty itd.) nie są regularnie myte?
Dlaczego MZUiM nie dba o porządek na przystankach, nie reaguje na akty wandalizmu, nie naprawia na bieżąco żadnych szkód, ani usterek?
Poniżej przedstawiam kilka zdjęć ilustrujących jak prezentuje się jeden z przystanków na ulicy Dziewięciu z Wujka.
Wielokrotnie (czy to na tej platformie, czy to poprzez tzw. zdarzenia przestrzenne) prosiłem o mycie ławek, czyszczenie wiat itd.
Czasem jakakolwiek rekcja ze strony służb była, czasem nie.
Bardzo zastanawia mnie jednak dlaczego wszystkie działania polegające na bieżącej konserwacji przystanków nie są prowadzone cyklicznie.
Jak często myte są siedzenia na przystanku?
Jak często zamiatany jest chodnik pod wiatą?
W tym poście po raz kolejny domagam się podjęcia działań mających na celu spowodowanie, że mieszkańcy okolicznych osiedli będą mogli w należytych warunkach z przystanku skorzystać.
Przypomnę w tym miejscu, że podczas remontu ulicy Dziewięciu z Wujka wnioskowałem o to, aby wymienić wiaty przystankowe na nowe - łatwiejsze w utrzymaniu czystości itd.
Wiaty oczywiście nie zostały wymienione, bo ktoś stwierdził, że obecne nadają się do użytku.
Obecna konstrukcja wiat niestety powoduje, że trzeba je często zamiatać (kurz, śmieci itd. nie zostaną wywiane, ponieważ nie ma przerwy-dylatacji pomiędzy podłożem, a wiatą), a siedziska należy często myć, ponieważ kształt wiaty i jej geometria powoduje, że kurz jej nawiewany do środka i nie ma jak się z tamtąd wydostać.
Przy okazji chciałbym poruszyć kwestią opróżniania koszy na śmieci (znajdujących się przy wiatach) przez pracowników MZUiM. Dlaczego pracownicy tej miejskiej spółki wysypują śmieci obok przystanku?
Każde opróżnienie kosza wiąże się z tym, że dziesiątki niedopałków papierosów lądują na ziemi. Za każdym razem pracownicy MZUiM zrzucają je ręką na dół, zamiast uprzątnąć.
Prosiłbym o szczegółowe wyjaśnienie tej sprawy, a panów z MZUiM zapraszam oczywiście na ul. Dziewięciu z Wujka celem NIEZWŁOCZNEGO posprzątania po sobie.
Co z tego, że osoby korzystające z przystanku starają się zachować czystość, skoro potem fachowcy z MZUiM garściami wysypują śmieci na chodniki.